петък, 11 май 2018 г.

Силистренският хор „Седянка“ на пръв фестивал за православна музика в Лудогорието

Силистренският Смесен хор „Седянка“ при НЧ „Доростол Силистра - диригент Лидия Кулева, ще участва на 12 май в първия по рода си не само в село Медовина, Поповско, но и в Североизточна България национален Православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“, който ще бъде проведен в едноименния храм в селото, която навършва 159 години от построяването му. 

Проявата е под патронажа и с благословията на Негово Високопреосвещенство Русенския Митрополит Наум и с решение на Светия Синод на Българска православна църква.

Приобщаване към вярата и към духовните ценности на българските граждани е идеята на инициативата, подобна на която са проявата Православни песнопения в храм „Света Троица” в град Габрово и в София - фестивал за деца Осанна във висините, изпълняващи православни църковни песнопения и духовни песни.

В селото от Лудогорието ще участват с по 3 песни изпълнители на църковнославянски и на византийски песнопения (в групи под и над 18), представители на храмове, читалища и др. от цялата страна.


В програмата е предвиден концерт на гост изпълнителите Даниел Спасов и Милен Иванов, познати от екрана на БНТ. Концерт на отличените хорове ще има вечерта същия ден и в храм „Успение Богородично“ в град Попово.

Проявата на седенкари в Лудогорието е своеобразна генерална репетиция за участието на формацията в международен конкурс в град Тузла в Република Босна и Херцеговина, в който никога досега не се е включвал български хор. Сред съперници от други страни, най-вече от бивша СФРЮ и Балканите, силистренци ще представят образци от църковни православни песнопения от български и  руски автори, както и светска програма.

Смесен хор „Седянка“, в който отскоро има и нови попълнения от певци в различните партии миналата и по-миналата година на два пъти взе награди от международни конкурси - в Добрич и в Кишинев - Република Молдова. Наесен предстои по инициатива на хористите и на най-старото в област Силистра читалище да бъде проведена вечер, посветена на две годишнини - 120 години на Дружество Гайда и 110 години на Дружество Седянка“, за което се очаква отново партньорство на община Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар