сряда, 2 май 2018 г.

В Смилец засяха обществен бостан и възстановиха годежарски обичай

Силистренското село Смилец с кмет Павлина Романова е сред населените места в областта, където се възстановяват стари традиции, както в областта на поминъка, така и на обичаите. За поредна година бе засаден бостан, за да станат дини за Празника на маджуна - уникална проява, за която знаят даже в Румъния, Русия, Македония и Япония, предвид дружбата по осите на побратимените градове.

Възстановен бе и стар годежарски ритуал по караомурски обичай, при това - както му е редът, с участието на млади хора, за да усетят омаята на някогашните начини на общуване, на наричане, на вричане, а и на подредена и изпълнена с непоправено настроение веселба. Оставяща спомен за вълнението за цял живот. 

Напоследък все по-често клубове на пенсионери и читалищни състави от Крайдунавска Добруджа се връщат към миналото, за да съхранят в настоящето в името на бъдещето знания и умения. 

А те са ни позволили да се съхраним във вековете, независимо от всякакъв род обстоятелства - чуждо подтисничество, войни, природни катаклизми, социални пропадания и др. житейски предизвикателства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар