вторник, 22 май 2018 г.

Награда за директора на Регионален исторически музей Силистра

В Национална галерия ДВОРЕЦА в София бе тазгодишното тържество на Министерство на културата с министър Боил Банов по повод връчването на почетни знаци "Златен век" на изявени български творци. Събитието бе по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 

Сред получилите почетен знак "Златен век - сребърен печат на Цар Симеон Велики" бе и д-р Николай Тодоров, директор на Регионален исторически музей Силистра. Наградата е за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Реално тя е признание за работата на екипа на най-големия в област Силистра музей и особено през последните няколко години.
За първи път отличия получиха и деца от училища по изкуствата с международни награди: Диана Чаушева и Далия Чолакова  и талантите Ивайло Василев, Николай Маринов - пианист от Пловдив, силистренец по майка, и Димитър Димитров – възпитаници на училищата по изкуствата и по културата на МК.
„В навечерието сме на най-българския празник, най-големия празник. Отново Министерството на културата ще връчи „Златен век” на много наши бележити хора на културата, на изкуствата, отново ще покажем, че сме тук, че ни има, че културата в тази страна е движеща сила и се развива и продължава да ражда велики умове и велики таланти”, изтъкна министър Банов, преди да пристъпи към връчването на първите отличия. Те бяха в категорията „Златен век – огърлие” и грамота и отидоха при режисьора Асен Шопов, диригента акад. Валентин Бобевски, поета и публицист Петър Андасаров, режисьора проф. Светозар Донев и балерината доц. Калина Богоева.
С почетен знак „Златен век” – златен печат на цар Симеон Велики и грамота бяха отличени и три институции – Народно читалище „Заря  - 1858” – Хасково и регионалните библиотеки в Русе и Бургас. Със сребърен печат на цар Симеон Велики бе награден фолклорен танцов ансамбъл „Жар” при НЧ „Петър Берон - 1926” – София. В категория „меценат” бе отличен Владимир Добринов Мирчев.
В различните категории министър Банов награди и обичаната актриса Слава Рачева, ръководителя на Хор на софийските момчета проф. д-р Адриана Благоева, народните певици Златка Ставрева, Олга Борисова, Калинка Вълчева, младите надежди от постановката „Кралят Елен” – Стелиян Радев и Анастасия Събева, изтъкнати археолози, музиканти, писатели, музейни и читалищни работници, оператори, артисти и др. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар