петък, 11 май 2018 г.

В Силистра - концерт за светите братя Кирил и Методий, в училищата - мегдански хора в тяхна чест

Назаем от профила във Фейсбук на Общинско кабелно радио Силистра с допълнения от ВЕРСИНАЖ, както и Уикипедия

Преди повече от век и половина в годините на Българското Възраждане 11 май се утвърждава като важен ден от празничната система на българите – Ден за почит на светите братя Кирил и Методий. Този ден, според съвременната терминология, би могъл да бъде определен като продукт на волята на формиращото се в онзи период гражданско общество в етническите граници на поробената българска държава.

Светският празник за св. св. Кирил и Методий, който се доразвива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, организирани именно на този ден, като първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май в намираме в  Христоматия славянского язъка” от 1852 г. на Неофит Рилски.  

През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква Св. Стефан в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 г. будните ескизаарски граждани научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват като училищен празник вместо „Три светии” - „Св. св. Кирил и Методий”. 

Днес, 160 години по-късно, у нас и навсякъде по света, където има българи, денят на светите братя се чества както според църковния календар, така и на 24 май - във връзка с Деня на славянската писменост и на българската култура. С тържества, шествия, концерти, мегдански хора и други форми.

В рамките на празничния културен календар на община Силистра със съдействието на дирекция „Хуманитарни дейности“ в навечерието на тазгодишния 11 май в залата на общината до Дунавския парк бе проведена творческа среща концерт под надслов: „Висини човешки“. Тя бе осъществена по идея на Клуб на учителите пенсионери „Иван Байчев“ с председател доц. д-р Илиана Горанова.

Водещи на тържеството – дългогодишните учителки литераторки Катя Тодорова и Мария Краева, членове на Клуба на учителите пенсионери. В концертната програма участваха още представители на ОУ ,,Иван Вазов“, ОУ ,,Отец Паисий“, СУ ,,Н. Вапцаров“; ,,Бяло, зелено, червено“, ОСО ,,Младост“; Сборна формация ,,Ретро“ и Клуб ,,Ив. Байчев“; Мъжка вокална група ,,Камбанен звън“;НЧ ,,Св. св. Кирил и Методий“, Силистра.

Доц. Горанова: „С тази наша идея се опитахме да върнем отбелязването на 11 май отпреди много, много години, когато на всеки мегдан свиреше музика, когато децата отиваха с цветя в класните стаи. В това тържество висините човешки ги търсим в делото на светите братя Кирил и Методий, в исполина Христо Ботев, във висината човешка наречена български учител“.

В словото си пред участниците в срещата доц. д-р Румяна Лебедова говори в съпоставка с днешните реалности на непреходната сила на делото на братята Кирил (създател на глаголицата - „говореща азбука“) и Методий (и двамата - съпокровители на Европа от 1980 година насам).

„Паметта на солунските братя - апостоли, дипломати и блестящи полемисти, канонизирани за светци, се почита и от източноправославната църква, и от римокатолическата църква, защото те имат признанието и авторитета на просветители, чието дело е сред основните приноси към европейската цивилизация...Светлина, знание, вяра, посветеност – все образи на Словото и крепости на Духа, за съзидаването на които отдават цялата си духовна енергия светите Братя Равноапостоли. Да пребъде делото им!“, заяви преподавателката във Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“.

В събитието бе потърсен отговор на въпроси като: Къде всъщност трябва да търсим висините човешки? Дали в скрина на предците ни или в защитата на каузата и идеала. Има ли го днес националният идеал, има ли я стълбицата на нравствените ценности, която всяко общество изгражда във времето, в което живее. И понеже потърсихме връзката между минало и настояще, между традиции и българщина, завладяващо беше да се наблюдава амалгамата на слово, мелодия и багри.

„Човешките висини нямат граници. Приветствам това, което правите, защото отговорността на учителя е пред цялото общество, пред всяко едно поколение, до което той се е докоснал, защото учителите и просветителите са най смелите хора - трябва да имаш дълбока душа и горещо сърце, както и безграничен разум, за да предаваш това, което знаеш, и да носиш тази отговорност пред всички поколения. С тази проява вие давате облик, а сега вече е и пролет“, сподели областният управител Ивелин Статев в своето послание от името на Областна администрация, съпричастна и този път на проява на Клуба на учителите пенсионери, които представителят на държавната власт в област Силистра дари с ваучер за покупка в местна книжарница.
В словото си пред присъстващите председателят на общинския съвет д-р Мария Димитрова сподели: „Ние знаем как тръгнахте в началото и всички бяхме зад вас; ние сме зад вас и днес го засвидетелстваме отново. Българската култура винаги е изпълнявала важна мисия за запазване на българската идентичност, за пробуждане на всичко светло, на доброто у хората, даващо надежда за бъдещето. Днес повече от друг ден благодарим на Вас, българските учители - вие сте хората, посветили битието си да проправяте път, да се преоткриват нови хоризонти пред бъдещите поколения".

Поздравявайки участниците в срещата зам.-кметът „Хуманитарни дейности“ Денка Михайлова каза: „Поздравявам Ви с ентусиазма, с който работите, с подкрепата, която получавате, защото не е тайна, че община Силистра работи съвместно с Вашия клуб и ние ще продължаваме да работим заедно, защото, в крайна сметка, като всички институции, които работят за младите хора, за развитието на образованието, като институции за благото и развитието на нашите деца трябва да се подкрепяме и да работим ръка за ръка".

Няма коментари:

Публикуване на коментар