вторник, 29 май 2018 г.

Представяне на "При земята на Добруджа" - поредна народолюбива книга на Иван Колев
Художествена галерия Силистра. Представяне на книга на Иван Колев - "При земята на Добруджа", член на ЛС "Реката и приятели", с участието на д-р Анатолий Кънев - председател на КПД "Родно Лудогорие", издател на книгата. Водеща - Керанка Ангелова. Музикални поздрави - народен оркестър при АНПТ "Силистра" - НЧ "Доростол".

Сборникът с 13 разказа в общо 150 страници е посветен на юриста и краеведа Борис Илиев (наречен от Колев „мой духовен учител“), който е работил в Силистренския край и е основател на въпросния народолюбив поход, подкрепян през последните години и от МОН.

Почти 1/3 от книгата е посветена на „Преданието“, свързано с Дръстър/Силистра в края на 14 в. – за Кера Светкавицата, съпруга й Стоил, близнаците им Горан и Богдан…и за още свещени завети. Останалите за една страхотна българо-руска съдбовна история, започнала в Коми, за да има своето продължение в България; за скръбна мелодия от добруджански кавал; „Слабоснажният“, „Клиентът“; „Слабият грижовник“, „Глухото“, „Делиивановите“ и др.

Книгата е третата от 2007 г. в творческата биография на силистренеца, който е построил и две чешми в землището на община Силистра. На задната корица на новата книга четем: „Разказите са посветени на човешката доброта, на преобразяващата сила на човешката обич, на вярата в сплотеността на поколенията, на красотата в отношенията между хората“.

Иван Колев има награда от първия национален литературен конкурс „Голямата книга на малкия град, организиран от Съюза на свободните писатели в България и е член на УС на Конфедерацията на българските писатели. От 30 години насам почти неизменно играе ролята на Гено Гроша - в сражение без дубли той е първият „убит“ във възстановката на второто сражение край село Светлен на четата на Таньо войвода в рамките на едноименния поход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар