вторник, 29 май 2018 г.

Двама от Силистра на световно първенство по ИТ в САЩ


Зрелостниците от ПМГ Св. Климент Охридски Силистра Валентин Ялъмов и Ирина Куртева участваха в националните финали на състезанието Microsoft Office Specialist World Championship 2018, проведено на 11 май в град София. В конкуренцията на повече от 4 000 ученици от цялата страна те са сред най-добрите 10 постижения в страната.

Ялъмов е №1 в класирането и с това си постижение отива в САЩ да се състезава на издръжка на Microsoft, а Ирина - също постигнала 1 000 точки (двамата заедно са и отборни първенци от името на своята гимназия), е подпомогната от община Силистра, за да се представи на първенството.

Ирина и Валентин ще са сред над 200 ученици от 130 държави в Орландо, Флорида (29.07. - 01.08.2018), където ще е първенството. Двамата досегашни гимназисти се подготвяха в групите за сертифициране по ИТ по проект „Твоят час“ с ръководители Светла Нейкова и Искра Николова.

От пет години ПМГ Силистра подготвя ученици за сертификати MOS, доказващи знания и умения за използване на пълните характеристики и функционалност на програмите от Майкрософт офис пакета. Проверката се организира и провежда от Сертификационния център към Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. 


Да припомним, че миналата година България бе представена от петима ученици в град Анахайм, близо до Лос Анджелис, и Ирина Куртева бе сред тях. Зад океана г-ца Куртева се представи успешно, заемайки пето място в категорията Microsoft Office Specialist Word 2013
Координатор на проекта „Microsoft Youth Spark” е доц. д-р Николай Нетов. Като партньор на ПМГ, факултетът е спомогнал за сертифицирането на 68 негови ученици, подобно на 1 млн. млади хора от 140 страни от целия свят.



Проектът „Microsoft Youth Spark - Кариера в ИТ“ е насочен към 20 000 ученици в средните училища, които са получили най-добрата външна национална годишна оценка и които са от региони в страната, в които младежката безработица е най-голяма. На тези активни млади хора се предоставят достъп до обучение по ИКТ, обучение по предприемачество, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможността да се възползват от настоящите ресурси и да придобият опит в областта чрез менторство.



Няма коментари:

Публикуване на коментар