вторник, 8 май 2018 г.

В Силистра откриваме Мемориална стена на славата


Мемориална стена на славата с изписани 563 войници и ифоцери ще бъде открита и осветена в 11 часа навръх 9 май 2018 г., изградена до паметника на Трийсет и първи силистренски полк-Железен в Силистра, съобщиха от общината, научаваме от БТА. С това тържествено, в 
чест на което за пръв път ще има издигнати на пилони знамената на ЕС, Република България и община Силистра, ще бъдат отбелязани Денят на победата и Денят на Европа, както още седемдесет и третата година от края на Втората световна война.
За изграждането на мемориала през 2005 г. бе изграден Инициативен комитет, а през 2012 година той заработи активно под председателството на тогавашния областен управител Николай Димов. Поканени за съдействие са представители на седемте общини в областта, от които 6 с решения на местните общински съвети са проявили финансово участие.

Привлечени са музеите в областта, Областният съюз на ветераните от войните, Съюзът на офицерите и сержантите от резерва и запаса, Военно окръжие Силистра, НД "Традиция", родолюбиви граждани. Само 6 от поканените с писма 133 общински съветници от общинските съвети в  област Силистра са дарили средства за мемориалната стена.

Подобна на нея в област Силистра има единствено в района на Мемориална гробница 1916 в село Шуменци, посветена на победата на България Добруджанския фронт в битката за Тутраканската крепост в края на Първата световна война. 

Стената е съставена от шест части. Цялата композиция е дълга близо 20 метра, а отделните части са с височина от 3 до 3.5 метра. Проектът на арх. Мария Друмева е съгласуван с Министерство на отбраната и е защитен пред Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства и пред Националния институт за недвижимото културно наследство към МК.

По предложение на членове на СБЖ и на неправителствена организация, позната с грижата си за чистотата в Силистра, община Силистра и Общинска фирма "Синева" почистват създадената преди повече от 30 години чешма пред паметника на проф. Георги Чапкънов-Чапа, който е част от областния регистър на военните паметници. Предстои да бъдат отпуснати средства и за възстановяване на повредените елементи по пушките  на паметника. 

Според историка Тодор Николаев: „В списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, като 206 (плюс още 17 от община Тервел) са добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци (бел. ред.- вече 119), загинали като служещи в други бойни части (предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена). Сред убитите има жители на различни области – Варна, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Монтана и др."


Още две събития има на 9 май в Силистра. Областният информационен център  в Силистра и Езикова гимназия "Пейо Яворов" в града се включват в общоевропейската кампания на Европейската комисия "Европа в моя регион", съобщиха от центъра и учебното заведение. 

В рамките на инициативата ОИЦ и ЕГ "Пейо Яворов" организират събития, които да насочат общественото внимание към успешните проекти с европейско финансиране в Силистра - фотоконкурс "Европа в моята Силистра", концерт на млади таланти по повод 9 май - Ден на Европа, Ден на отворените врати - посещение на обекти с финансирани проекти, информационна среща-дискусия с младежи.

Езиковата гимназия е едно от избраните 30 нови учебни заведения от общо 140 кандидати от цялата страната, които ще се включат в Програмата за училища-посланици на Европейския парламент през учебната 2017/2018 година, съобщиха от центъра и езиковата гимназия.

От 17 часа под липата в центъра на пл. "Свобода" се събират участниците в инициативата "Безсмъртният полк" на Руски клуб Силистра, които ще проведат шествие до Дунавския парк, за да поднесат цветя на паметника, свързан с влизането в града на Червената армия в първите дни на м. септември 1944 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар