вторник, 29 май 2018 г.

Пореден открит урок по народно творчество в Силистра

Град Силистра в края на м. май. Ул. "Кеворк Арабаджиян". Домът на семейството на фолклористката Мария Христова - организатор на Клуб "Добруджа" при НЧ "Доростол" Силистра. За един академичен час дворът на къщата се превръща в аудитория за поредния "открит урок" по етнология за студентите от Филиал Силистра на Русенски университет "Ангел Кънчев" - представители на Учебно-научна лаборатория за културно-историческо наследство с ръководител доц. д-р Румяна Лебедова, създадена преди  5 години.
75-годишната алфатарка, живееща повече от 60 десетилетия в Силистра, показва съхранени съкровища от скрина на бабите ни, а д-р Йордан Касабов - етнолог с няколко книги, представя орнаменти и символи, характерни за българите и техните предци.
В средата на м. юни в град Русе предстои провеждане на поредното ЕКСПО, в което силистренци ще се представят по свой оригинален начин, за да покажат сътвореното през годините в областта на хуманитаристиката. 
"Наближава краят на поредния учебен срок. Време е за стария призив: "Хей, свърши и таз година, за раздяла дойде час...". После идва лятото с ваканционните преживявания - за всяко поколение - различни, обединяващото са младежките тежнения, игри, приятелства и спомени. А засега - в навечерието на финала - актуално е оформянето на бележките в дневника - за учениците, резултатите от матурите - при зрелостниците, заключителните изяви по проекта "Твоят час" - подрастващите, а студентите - ясно е - дойде ли юни - стягай се за сесия, освен ако не си се освободил от изпити през семестъра." (www.jordansilistra.blogspot.bg/2018/05/blog-post_47.html)

Няма коментари:

Публикуване на коментар