понеделник, 28 май 2018 г.

За 11-и път в Калипетрово конкурс на името на добруджанската омирка Васила Вълчева



УИКИПЕДИЯ. Васила Вълчева Караатанасова, известна още като баба Васила, е българска певица на народни песни, родена на 20 май 1906 г. в с.  Калипетрово, Силистренско, и починала през 1981 г. Семейството й е един от най-старите родове в Дборуджа, дошли още през 17 век от Сливенско. На 7 години запява за пръв път – първата ѝ песен тогава е „Я изгрей, слънчо“. 
През 1962 г. в съпровод на Странджанската група Васила Вълчева прави първите си записи на 5 песни в Българското национално радио. Баба ѝ, Бойка Курдуманова, е била най-прочутата народна певица в селото и околията, славела се и като изключително паметлива и природно интелигентна. Племенницата на певицата, Митанка Петрова, е неин последовател.

БТА 2018 г.
Паметна плоча на голямата добруджанска певица Васила Вълчева бе осветена и открита в родното й село Калипетрово, което днес е домакин на Единайсетия конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни на името на певицата. Деветгодишната Кремена Кръстева от Силистра бе най-малката участничка в конкурса. Песни на Васила Вълчева изпълнява и осемдесет и седем годишната й племенничка Митанка Пейчева.
Родената през 1906 година в Калипетрово Васила Вълчева още приживе е наречена от писателката и фолклористка Елена Огнянова "българската Омирка". От репертоара на Васила Вълчева в БАН се съхраняват над 1 600 песни, описания на 40 празници, обичаи и обреди, детски игри, пословици, гатанки, поговорки. През 1988 г. Михаил Букурещлиев издава сборник "Народни песни от Добруджа", записани и изпети от Васила Вълчева.

В института по музикознание на БАН, благодарение на ст. н. с Михаил Букурещлиев и други сътрудници, за поколенията са запазени над 1 400 автентични текста и мелодии на песни от репертоара на Васила Вълчева. Част от тях през 1988 г.  Михаил Букурещлиев включва в сборника „Народни песни от Добруджа“. По сведения на певицата, начирана „добруджанската омирка“, са описани десетки народни обичаи, съхранявани в ИФМ при БАН.
В първите години на новия век е основан конкурсът за изпълнители на добруджански народни песни „С песните на Васила Вълчева“. По регламент певците изпълняват добруджанска песен по избор и песен от репертоара на Васила Вълчева. Изданието на конкурса през 2006 г. съвпада със 100-годишнината от рождението на певицата.
Друга подобна проява в Крайдунавска Добруджа, посветена на също известна добруджанска певица - община Алфатар в село Алеково е организатор заедно с НЧ и кметството в селото на събора „С песните на Димитрина Кунева“, известна с прозвището си Енциклопедията, която (по нейни сведения) през 1956 г. първа  записва в БНР добруджанска народна песен. 13-ото му издание е на 23.06.2018 г. (начало в 9.30 ч.), а заявки за участие се приемат до 15.06.2018 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар