сряда, 2 май 2018 г.

В Окорш провеждат първи фестивал на народните занаяти

В Окорш възраждат народните занаяти с празник, наречен Първия по рода си фестивал на народните занаяти, насрочен за 4 май от 10 ч. в СУ Й. Йовков. По предварителна подготовка и нагласа предстои уникална за нашия край проява, с надеждата, че всички обещали да участват в нея -  ще се появят в цялата си непреходна прелест.

Включително от Архитектурно-етнографския музей „Старият Добрич“, който е и с музей на открито, където се съхраняват, представят и развиват традиционните добруджански занаяти от края на ХІХ и първата половина на ХХ в. Намира се в центъра на съвременния град Добрич, на мястото на някогашната Одун чаршия.

От следващата учебна година откриваме паралелка със специалност „Селски туризъм“, имаме музей с елементи от бита на българския и на турския етноси, а по програмата „Твоят час“ сме организирали групи за декориране по системата „декупаж“ - така на практика разполагаме с предпоставки за фестивала“, заяви за медиите Веселка Василева - директор на училището. 

За участие в своебразния празник на стари умения, съхранени във времето, са поканени ковач, бъчвар, тъкачи, предачи, плетачи, даракчии, както още майстори на гюзлеми, баклави и баници, за да бъде по-пълна представата за занаятчийството по добруджанските земи.

Музеят на родния край в село Окорш е открит през 2001 година, като той включва архиологически и етнографски сбирки, проследвящи историята на местното население, за което свидителства и излязлата наскоро книга на окоршлията Атанас Сивков, о.з от Варна. Музеят се намира в сградата на старото училище. В специална работилница за производство на текстил гостите на музея могат да участват в дейностите по подготовката и тъкачество на текстилни изделия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар