неделя, 13 май 2018 г.

Поредна награда за силистренския хор "Седянка"



Трета награда сред 15 състава и индивидуални изпълнители от България и Румъния, за представителя на НЧ "Доростол" - Смесен хор "Седянка" Силистра с диригент Лидия Кулева, от първия Национален православен фестивал "Св. св. Кирил и Методий" (с международно участие), дело на Русенска митрополия и на Свети синод на БПЦ, проведен в с. Медовина, Търговищка област. 

Инициатор и вдъхновител на фестивала, посветен и на 158-ата година на първия храм в селото - той носи името на "Св. Архангел Михаил", е младият певец Петър Кирилов. Партньори стават кметството, Сдружение за фолклор "Цветница" и храм "Успение Богородично" - град Попово, където бе концертът на лауреатите. 




В програмата на фестивала бяха включени традиционни църковнославянски и византийски песнопения, представени от църковни и светски хорове (до 18 и над 18 г.) от София (НГДК и Софийска митрополия), Ботевград, Шумен, Хасково, Попово (кв. Сеячи), Борово (Русенско), както от Велико Търново (Смесен хор "Кантилена"  при НЧ "Искра" - носител на голямата награда) и девически хор от град Гюргево от северната ни съседка.

Поповското село, подкрепено от общината (кметът многомандатник д-р Людмил Веселинов също се включи в проявата - единствена по рода си в Североизточна България), е четвъртото населено място в страната, където се провеждат подобни прояви - останалите са в София, Поморие и Габрово/Троян.

Участието на силистренските певци, които имат нови попълнения в състава си, бе оценено от жури с председател Милен Иванов от БНТ. Международната им изява е трета за творческия сезон след конкурса в град Кишинев, Република Молдова, където заеха трето място, и традиционния фестивал в Черна вода, Република Румъния. 


На хористите от крайдунавския град, които тази години се готвят и за два юбилея -  120 години на Музикално дружество "Седянка" и 110 години на Музикално дружество "Гайда", им предстоят още две пътувания в чужбина. Първото е в края на м. май за конкурс в град Тузла, Република Босна и Херцеговина, и през м. юни - за фестивал във връзка с годишнина на хоровете пеене в град Кълъраш, Република Румъния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар