петък, 11 май 2018 г.

Топ БГ- китаристи в журито на прощъпулника на "Дунавски струни" Силистра 2018

Гости и част от журито на първия Фестивал на китарата "Дунавски струни" (www.dunavski-struni.com/) в гр. Силистра в края на м. юни т.г. ще бъдат Иван Лечев,  Цветан Недялков и Веселин Койчев.

Първият е български китарист (в рок група "ФСБ" е от 1978 г.), цигулар и композитор. Роден е на 19 юли 1956 г. в София. Започва да учи цигулка в класа на баща си цигуларя Боян Лечев. През 1975 г. завършва Музикалното училище в София, а през 1981 г. - Музикалната академия също в София. През 90-те години е свирил и с българската рок група "Стари муцуни". Участва като гост музикант в записите на албумите на Кирил Маричков, Георги Минчев, Дони и Момчил. От 2013 е член на "Фондацията". Жури в конкурса "Гласът на България".

Цветан Недялков е от "Ку-ку бенд". Учил е в НМА "Панчо Владигеров", където преподава. Започва висшето си образование с класическа китара и го приключва с джаз и поп-музика. Има много награди от наши и международни конкурси. Участието му в звукозаписи е свързано с почти всички по-големи имена в българската поп-музика.
Носител е на редица престижни награди, между които награда на фестивала на класическата китара в град Гоце Делчев, награда на фестивала в Чехословакия в Кутна Хора. 


Веселин Койчев завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. От 1987 е директор на пловдивския Международния младежки джаз фестивал, а от 1991 ръководи първата професионална джаз формация в България Бели, Зелени, Червени. Година по-късно създава Нов музикален център,където обучава в съвременни музикални стилове поп, рок и джаз музиканти. Пише музика за над 40 театрални постановки, за симфоничен оркестър, прави аранжименти и оркестрации, продуцира и записва млади изпълнители. Преподава китара в ПУ „Паисий Хилендарски“ и АМТИИ гр. Пловдив.

Домакин и част от журито на Фестивал на китарата "Дунавски струни" гр. Силистра е Виктория Цветкова: художествен директор, създател и главен организатор на фестивала. Тя е родена в град Силистра. Започва да изучава класическа китара в родния си град още на 9 годишна възраст при Веселин Колев, а по-късно и при Росица Димитрова. Висшето си образование получава в Музикалната Академия на Лозана в град Сион, Швейцария с преподавател Георги Василев.
По време на обучението си Виктория взима майсторски класове със Стела Митева-Динкова, Любен Харалмбиев, Цветан Стоянов, Хоакин Клерх, Йохан Фостиер, Рафаела Смит, Йоханес Мьолер, Ирина Куликова, Зоран Дукич. Тя е носител на следните награди: 2-ра награда ма Международен конкурс по класическа китара, Велинград (2009); 3-та награда  на Международен фестивал по класическа китара, Гоце Делчев (2009); 1-ва награда на Международен конкурс по класическа китара, Кюстендил (2008); Специална награда на Национален конкурс по класическа китара, Пловдив (2008) и др. Виктория стартира своята преподавателска дейност през 2012 г. в Сион, Монте и Монтрьо (Швейцария), а от 2015 г. започва да преподава в своя роден град Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар