четвъртък, 10 май 2018 г.

Пореден протест срещу тировете в Силистра с акцент „Искаме мост!“



В Силистра за пореден път от есента на 2016 г. ще има протест, насочен като възмущение срещу преминаването на тирове през града на път за Румъния през ГКПП и бака на река Дунав, тъй като създават проблеми на живеещите в блоковете по ул. „Добрич“, „76-ми септември“ и др.

За участие в протеста, за който са уведомени надлежно общината, областната администрация и ОДМВР, тъй като е предвидено и двучасово блокиране на движението на МПС от и за Румъния, гражданите на Силистра са поканени на 14.05.2018 г. в 16.45 ч. на паркинга пред магазин „Лидъл“.

Инициатор на проявата, наречена „граждански протест, насочен срещу преминаването на ТИР-ове през града ни и в подкрепа на изграждане на Дунав мост Силистра – Кълъраш“ е Общински съвет на БСП Силистра.   В програмата на протеста: преминаване като шествие по ул. „Седми септември“ до района на ГКПП с Република Румъния.

Очаква се протестиращите да приемат Декларация и да продължат гражданската подписка в подкрепа на изграждане на Дунав мост при Силистра. Протестът се подкрепя от други политически партии и граждански организации.

Публикация в интернет на сайта на БиТиВи от м. октомври 2016 г. ни припомня за първия протест: Граждани на Силистра излязоха на протестно шествие срещу тировете, редящи се на опашки за границата с Румъния. Хората са недоволни от денонощния шум и мръсотията, която оставят шофьорите. 

Не е ясно защо от половин година преди граничния пункт стават струпвания на тежки камиони. Според инициаторите на протеста, фериботният превозвач през р. Дунав е предприел рекламна кампания, уверявайки транспортните фирми, че преминаването в Румъния през Силистра, е най-изгодно. Граничният пункт обаче не може да поеме такъв трафик.“ 

В продължение на година имаше още няколко протеста. Междувременно бе създадена работна група с участие на представители на областна администрация, на община Силистра и на НПО, която периодично обсъжда развитието на въпроса с евентуалния мост при Силистра – Кълъраш.  В този период органите на местно самоуправление излязоха с декларация в подкрепа на идеята за транспортното съоръжение. 

Противоречиви са обаче сигналите от страна на централната власт, тъй като продължава алтернативното представяне на възможността – ту при Силистра, ту като втори Дунав мост в Русе, за където се твърди, че има кандидати да инвестират от Китай. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар