четвъртък, 12 април 2018 г.

Пръв цъфтеж на японски вишни в Силистра, второ кметсто посещение в Сакурагава

Няма случайни неща, се казва в една стара максима. Потвърждение е и първият цъфтеж на японски планински вишни в Дунавски парк Силистра, сдокато по същото време в община Сакурагава е на гости втора силистренска делова делегация (10-17 април), водена от кмета д-р Юлиян Найденов.

Да припомним, че Община Силистра сключи Споразумение за сътрудничество с общината от Япония през 2016 г., благодарение на което досега двете общини размениха по една делегации. Месеците от септември до ноември 2 м.г. бяха са обявени за Дни на японската култура в България от посолството на Япония у нас. 

Засадени бяха три дръвчета, които са обсипани в закъснялата тазгодишна пролет със своя пръв цъфтеж, за да се превърнат в наслада за сетивата на посещаващите парка. 

www.novini.bg. Японската цъфтяща вишна не е като останалите вишневи или черешови дръвчета – тя не дава плод. Нейната мисия е единствено и само да цъфти и да предизвиква възхищение. Ханами - или съзерцаването на цъфналите вишни, е любим японски обичай, който привлича огромни тълпи на открито, които заедно наблюдават ефимерната красота на цветовете.

Магическите вишневи дръвчета на Япония и техният цъфтеж привличат пътешественици от цял свят всяка пролет. Но планирането на пътуване около нещо толкова нестабилно, колкото началото на пролетта, може да бъде много трудно. Японската метеорологична корпация (JMC) започва да публикува своите прогнози за  цъфтежа на вишните през 2018 година.


Метеоролозите се опитват да предскажат кога ще започне цъфтенето на вишневите дръвчета - известно като сакура - и кога ще достигнат пълния си разцвет, на около 1 000 различни места за наблюдение в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар