петък, 13 април 2018 г.

Тържество за познатия и неразпознат академик Анастас Иширков


Община Силистра и кметство с. Проф. Иширково организират тържествена церемония за отбелязване на 150-годишнината от рождението на академик Анастас Иширков и 75 години, откакто селото носи неговото име. Очаква се в събитията, посветени на годишнините да вземат участие вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, Доростолският митрополит Амвросий, кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов, депутати от 20-и МИР Силистра, областният управител на Област Силистра Ивелин Статев, председателят на Общински съвет Силистра д-р Мария Димитрова, представители на географския факултет при Софийски университет, членове на Българската академия на науките и на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Честването ще започне от 10 часа на 17 април 2018 г. пред паметника на Професор Иширков с тържествено слово от кмета на селото Стойчо Нечев. Гостите на празника ще отправят поздравителни адреси, приветствени слова и ще поднесат венци и цветя на паметника на видния географ.

В празничната програма ще вземат участие местни самодейни състави от Народно читалище „Просвета-1907”, от ОУ „Св. Климент Охридски” и пенсионерските клубове в селото. На финала на тържеството е представянето на книгата „Непознатият и неразпознатият Анастас Иширков” от доцент Пело Михайлов – преподавател в Аграрния университет в Пловдив, изследовател на живота и дейността на професора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар