понеделник, 23 април 2018 г.

Добруджанци на международен научен форум във Велико Търново



В град Велико Търново от 13 до 15 април Фондация „Български Център Просветление” проведе третия си Международен форум „Българският дух през вековете“ в партньорство с „Портал 12“, за да продължи осветляването на приноса на България и българите за духовното развитие и просперитет на Европа.
Неговото мото тази година бе на акад. Дмитрий Лихачов: „И чуждите завоеватели не можаха да победят тази ДЪРЖАВА НА ДУХА, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха българският език, писменост и култура!“.
В теоретичния семинар бе следвана хронологията от най-ранните данни по нашите земи (пещерата „Магура“) през Варненската цивилизация и ранното средновековие до наши дни. Със свои презентации участие взеха видни български и чуждестранни учени, изследователи и етнографи, сред които творци като акад. Антон Дончев.
Във форума и силистренско участие в лицето на д-р Йордан Касабов с темата: „Древно-българската космогония и развитието й в Богомилството“, като по темата има повече в книгата му „Богомилите - вечни и живи. Пратеници от вечността“.

Наскоро Касабов бе домакин като консултант на етнолози от Великобритания, Германия и България, пристигнали в Крайдунавска Добруджа, за да работят по темата за бита и вярванията на алианите. Гостите имаха среща с областния управител Ивелин Статев, с директора на РИМ Силистра д-р Николай Тодоров, както още в селата Йорданово, Черник и др. Договорено бе да продължи работата по темата и в съседна Румъния.

В програмата в старопрестолнината имаше и други прояви: художествени изложби (вкл. наградени рисунки от  конкурса „Слънчеви руни“ на Фондация „Азгард“ Силистра, представлявана от Йонка Господинова), светлинен спектакъл „Звук и светлина“ и голям концерт от видни български изпълнители, сред които и добруджанецът родом Теодосий Спасов - кавалджията на планетата На финала: в пещерата „Божиите Очи“ бяха преоткрити древните олтари с кратък концерт.

1 коментар:

  1. Добър ден, аз съм Йозеф Люис, заемодател на частни заеми, който дава заем на физически лица, компании и държавни институции при нисък лихвен процент от 2%. Знаем, че има много семейства, които живеят на заплата, за да платят чекове, и други, които не могат да се погрижат за финансовите си задължения и затова сме тук за финансово възстановяване.

    Ние предлагаме широк спектър от финансови услуги, които включват: Бизнес планиране, Финанси за развитие и развитие, Имоти и ипотеки, Кредити за консолидиране на дълга, Бизнес кредити, Лични заеми, Рефинансиране на къщи, Хотелски кредити, студентски заеми и др. ако се интересувате от заем и нямате измами ..

    Имейл: progresiveloan@yahoo.com
    Текст / повикване: +1 (603) 786-7565 благодаря




    ОтговорИзтриване