понеделник, 23 април 2018 г.

Добруджанци на международен научен форум във Велико ТърновоВ град Велико Търново от 13 до 15 април Фондация „Български Център Просветление” проведе третия си Международен форум „Българският дух през вековете“ в партньорство с „Портал 12“, за да продължи осветляването на приноса на България и българите за духовното развитие и просперитет на Европа.
Неговото мото тази година бе на акад. Дмитрий Лихачов: „И чуждите завоеватели не можаха да победят тази ДЪРЖАВА НА ДУХА, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха българският език, писменост и култура!“.
В теоретичния семинар бе следвана хронологията от най-ранните данни по нашите земи (пещерата „Магура“) през Варненската цивилизация и ранното средновековие до наши дни. Със свои презентации участие взеха видни български и чуждестранни учени, изследователи и етнографи, сред които творци като акад. Антон Дончев.
Във форума и силистренско участие в лицето на д-р Йордан Касабов с темата: „Древно-българската космогония и развитието й в Богомилството“, като по темата има повече в книгата му „Богомилите - вечни и живи. Пратеници от вечността“.

Наскоро Касабов бе домакин като консултант на етнолози от Великобритания, Германия и България, пристигнали в Крайдунавска Добруджа, за да работят по темата за бита и вярванията на алианите. Гостите имаха среща с областния управител Ивелин Статев, с директора на РИМ Силистра д-р Николай Тодоров, както още в селата Йорданово, Черник и др. Договорено бе да продължи работата по темата и в съседна Румъния.

В програмата в старопрестолнината имаше и други прояви: художествени изложби (вкл. наградени рисунки от  конкурса „Слънчеви руни“ на Фондация „Азгард“ Силистра, представлявана от Йонка Господинова), светлинен спектакъл „Звук и светлина“ и голям концерт от видни български изпълнители, сред които и добруджанецът родом Теодосий Спасов - кавалджията на планетата На финала: в пещерата „Божиите Очи“ бяха преоткрити древните олтари с кратък концерт.

1 коментар:

  1. Добър ден, аз съм Йозеф Люис, заемодател на частни заеми, който дава заем на физически лица, компании и държавни институции при нисък лихвен процент от 2%. Знаем, че има много семейства, които живеят на заплата, за да платят чекове, и други, които не могат да се погрижат за финансовите си задължения и затова сме тук за финансово възстановяване.

    Ние предлагаме широк спектър от финансови услуги, които включват: Бизнес планиране, Финанси за развитие и развитие, Имоти и ипотеки, Кредити за консолидиране на дълга, Бизнес кредити, Лични заеми, Рефинансиране на къщи, Хотелски кредити, студентски заеми и др. ако се интересувате от заем и нямате измами ..

    Имейл: progresiveloan@yahoo.com
    Текст / повикване: +1 (603) 786-7565 благодаря
    ОтговорИзтриване