сряда, 18 април 2018 г.

Поредна национална филателна изложба в Силистра

Филателно дружество „Димитър Дончев“ Силистра, което миналата година чества своята 70-а годишнина, организира  във фоайето на общинския съвет в Силистра двадесет и петата си Филателна изложба „Силистра 2018. Инициативата се провежда с любезното съдействие на председателя на местния парламент д-р Мария Димитрова и е под патронажа на областния управител Ивелин Статев.

Изложбата откри Цветана ИГНАТОВА, директор на дирекция „Хуманитарни дейности при община СилистраРадващо е, че все по-млади хора се занимават с филателия“, а секретарят на дружеството Христо ХРИСТОВ заяви: „Тази изложба е поредното доказателство за доброто взаимодействие между местното дружество на филателистите и представителите на местната и държавна власти. Факт за това е, че днешната експозиция се организира под егидата на областния управител и е посветена на 140-ата година от Освобождението на България от турско робство (1878-1878) и на възстановяването на българската държавност и е поредната от 1978 г. насам.

Известният силистренски общественик и просветен деец Красимир Коев, който като нумизмат също е близо до филателната дейност, сподели, че филателията, въпреки трудностите на времето, продължава да намира начини да поддържа тръпката към събирането на знаци от времето.

Това е седмата филателна изложба, посветена на честванията на годишнини от Освобождението на България, която се организира в нашия град. В проявата участват Любомир Игнатов от с. Хайредин („140 години от Освобождението на България“), Румен Петров от с. Златия („Борбата“), Десислав Михайлов от град Плевен („Плевенска епопея“), Виктория Георгиева от град Бургас („Освобождението на България“). 

Гости от Добрич са филателистите Радослав Михайлов („Добруджа древна и млада“), Явор Стоянов („Изкуството по българските земи“) и Стоян Радославов („Възрожденска и нова България“), а от град Велико Търново е Иван Панайотов („Микеланджело“); Красимир Тодоров („Самарското знаме“), Славка Василева („Освободителната в творчеството на художниците“), Добри Томов („Освобождението на България“).  

И още: Добромир Христов („Васил Левски“ и „Христо Ботев“), Румяна Петрова („Националните ценности на България“), Милка Мезева („Из музеите в Румъния“), Христо Христов („Освобождението“ и „1 300 години България“), Божидар Мезев („Българска живопис“), Тодорка Василева („Признателността“), Светослав Мезев („Български църкви и манастири“).

Няма коментари:

Публикуване на коментар