петък, 13 април 2018 г.

Стоян Дечев с юбилеен концерт

В салона на община Силистра бе проведен концертът "Стоян Дечев и приятели" във връзка с два юбилея на акордеониста - почетен гражданин на Силистра - 75 г. от рождението му в с. Гарван и 55 години творческа дейност в Крайдунавска Добруджа, в страната и чужбина. Гостува певци, инструменталисти и танцьори, вкл. представители на три народни читалища - "Н. Вапцаров" - Тутракан, и силистренските - "Дръстър" и "Св. св. Кирил и Методий". 

Стоян Дечев е роден на 2 май 1943 г. и свири на акордеон от десетгодишна възраст. Учил е занаят в Плевен (дърводелство) и в Сливен (учителство), както и в Национална школа за ръководители на самодейни състави в Пловдив.

Дечев има 272 записа в БНР (от 1974 г. насам) с други музиканти и с различни солисти от Силистра, както и десетки в YouTube (уебсайт в интернет за видеосподеляне, на който потребителите могат да качват, споделят и гледат видеоклипове). Ръководил, все още и го прави, състави в общините Силистра, Тутракан, Кайнарджа и Гарван. Свирил е на сцени в САЩ, където живее със семейството си дъщеря му Елеонора.

Поздравителни адреси до юбиляря от: областния управител Ивелин Статев, кмета д-р Юлиян Найденов, главния худ. р-л на АНПТ "Силистра" Тихомир Лефтеров (НЧ "Доростол" Силистра), Национален клуб "По първи петли", клубове и състави от Тутракан, Силистра и кв. "Деленки" - с. Айдемир, и много други - в знак на уважение към ентусиазма, творческия устрем и дълголетие на професионалиста и музиканта, за когото Родината и Добруджа стоят над всичко, както отбеляза АРТ Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар