четвъртък, 26 април 2018 г.

15 хил. посетители за 20 години в музея на град Дулово


На 17 май Исторически музей Дулово провежда тържество, посветено на 20-ата си годишнина. В програмата за презентации и доклади на различни теми. Откриването е на 18 май 1998 г. в мандата на кмета на общината Ерол Адем, с участието на Кин Стоянов – тогавашен директор на Националния дарителски фонд „13 века България“, както и на дългогодишния депутат от 20-и МИР Силистра Кемал Еюп.  „За своите първи 20 години музеят в Дулово е посетен от над 15 хил. души“, показват сметките на директора му Белчо Маринов.

Първите беседи на сегашния проф. дин Георги Атанасов от РИМ Силистра и на Донка Съботинова – дългогодишен ръководител на Етнографския музей в крайдунавския град. Най-новата история е представена от покойната Мариана Хинева – също от музея в Силистра. Откриването е съчетано с изложба на художника Стефан Пенчев, последвано след това от изложби на различни автори, включително на доайена Йордан Маринов.

Година по-късно гостува и изложба на скулптора Вежди Рашидов, който е седмият, представил свои творби в първите 12 месеца на музея галерията (за изминалото време до днес стават 35). Междувременно започва и представяне на книги, една от които на проф. Атанасов и на доц. Валери Йотов става в присъствието на настоящия патриарх на БПЦ Негово Светейшество Неофит, който тогава е митрополит на Доростоло-Червенска епархия.

Дуловският музей е с 4 отдела – в археологическия има експонати на по 7 хил. години, в етнографския отдел е отразена материалната и духовната култура на местното християнско и мюсюлманско население, като освен бит и премени, са представени обича и празници, характерни за двете вероизповедания. В постоянни фонд на галерията са аранжирани 60 картини – живопис, графики, скулптори и пластики на местни и външни автори. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар