петък, 13 април 2018 г.

Радослав Марков за "Рибарски свади" от Карло Голдони на силистренска сцена


От профила на Radoslav Markov във Фейсбук: 
На 12 април Детско-юношеско театрално студио "Артистик" към ОДК Силистра ни зарадва с "Рибарски свади" на Карло Голдони в залата на Драматичен театър Силистра. Режисьор (и ръководител на студията) е Христо Христов. Класическата иначе пиеса е пречупена от него така, че да е разбираема и близка до съвременната тийнейджърска публика. Още повече, че се изпълнява от техни връстници. 

Въпреки че съм посетил топ-театрите в Европа с първи състав постановки, непрофесионалното театрално изпълнителство, наричано преди художествена самодейност - смениха му оттогава името 10 пъти в България, си ми остава слабост. Ако в професионалните изпълнения в България има рутина и позьорство, то в непрофесионалните, особено в юношеските, има ентусиазъм, непринуденост и озарение, които компенсират липсата на професионален опит. 

Винаги съм се умилявал от детско-юношеските театрални студии и съм забравял свръхстрогите си критерии, формирани в Ковънт Гардън, Виенската опера, Комеди франсез, Кралски шекспиров театър, Малий Театър (и др.) и срещи с А клас спектакли. Сигурно не всички ще станат артисти (и Слава Богу - в България май сме на първо място по брой мераклии за "голяма" сцена), но тези колективи формират вкус към красивото, усет за детайла (на сцената и в живота), дисциплина, която от опит знам, че липсва в професионалния театър/кино), правилна реч и много други полезни качества, полезни във всички области на битието. Е, сегашният непрофесионален театър не е като самодейния от преди 1989-та, но за това не са виновни участниците - пламъчето в очите им е същото като тогава. 

Залата бе почти пълна, аплодисментите - дълготрайни и искрени, а актьорите - явно доволни от себе си. Е ,пред строгия поглед на Ицо не минават и най-дребните киксове, а и принципът е "винаги може по-добре", но "по-доброто предстои". И то е...участие във фестивала на любителските театрални детско-юношески трупи в Бургас в края на април. Пожелавам им успех! Макар че най-важният успех е омагьосването на публиката и откъсването й от всекидневното дребнотемие. Постигнаха го ! 

НА добър час !

Няма коментари:

Публикуване на коментар