четвъртък, 5 април 2018 г.

Кметът на Проф. Иширково на национален форум за юбилея на патрона на селото

www.uni-sofia.bg. През 2018 година българската географска общност отбелязва три значими юбилея. Преди 100 години на 9 ноември е основано Българското географско дружество; на 5 април се навършват 150 години от рождението на основоположника на географската наука у нас акад. Анастас Иширков, а преди 120 години – на 19 март 1898 г. той изнася първата лекция по география в Софийския университет, с което се полага началото на университетската география в страната ни.
В рамките на събитията, с които се отбелязват годишнините, в Софийския университет бе открита паметна плоча по случай 150 години от рождението на основоположника на географската наука в страната акад. Иширков и 120 години университетска география. Тя е от признателните възпитаници на Геолого-географския факултет и от членовете на Българското географско дружество. Плочата бе поставена пред 252-ра аудитория в Ректората, която носи името на големия български учен. Географите поднесоха и венец пред бюста на акад. Иширков, разположен в Ректората.

Честванията продължиха в Аулата на Алма матер с юбилейна научна сесия, на която присъстваха представители на географската научна общност, преподаватели и студенти. Заместник-деканът на Геолого-географския факултет доц. Георги Бърдаров поздрави колегите си от името на деканското ръководство на факултета и подчерта, че в забързаното ежедневие той и колегите му като че ли забравят, че са наследници на големи учени като акад. Иширков, Димитър Яранов, Иван Батаклиев.
Председателят на УС на Българското географско дружество доц. д-р Стоян Недков приветства участниците в научната сесия и отбеляза, че забележителният българин Анастас Иширков не е само географ, а личност, която въплъщава в пълна степен възрожденския идеал на българския народ.
Той се спря на значимостта на юбилеите, които се отбелязват по инициатива на дружеството съвместно с Геолого-географския факултет на Софийския университет, Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и други географски звена от цялата страна. 
Кметът на село Професор Иширково Стойчо Нечев поднесе приветствия и благодарности към академичната общност за всеотдайната научна и родолюбива дейност, съхраняваща и популяризираща дейността на големия български географ. Г-н Нечев увери присъстващите, че всички жители на това китно крайдунавско добруджанско селце вече 75 години с гордост се наричат „иширковци“ в чест на своя патрон. Акад. Иширков съумява да приложи по достоен начин научните си знания за каузата на Добруджа и на цяла България. Кметът покани организаторите и гостите на събитието на големите общоселски тържества на 17 април, които са посветени на 150 години от рождението на акад. Иширков и 75 години от преименуването на селото. 
И още от словото на кмета на селото от ФсБ-профила Кметство Проф.Иширково: Село Проф. Иширково е уникално със своите 2 000 декара кайсиеви градини и се явява като най-големият производител на този прекрасен плод в България. Хората от моето село са изключително работливи и гостоприемни. Във връзка със 150-ата годишнина от раждането на нашия патрон и 75-та годишнина откакто носим неговото име ние организираме общоселско тържество за отпразнуване на тази годишнина.

Научният форум продължи с пленарни доклади, посветени на акад. Иширков и с дискусия на тема: „Акад. Анастас Иширков и съвременните проблеми на географията в България“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар