понеделник, 30 април 2018 г.

Млади патриоти с почетен караул пред знакови паметници в Силистра


Клуб „Патриотично възпитание“ е създаден н началото на тази учебна година от Николай Тодоров със 7-8 ученици от различни класове. Целта на дейността, осъществявана със собствени средства на ръководителя и на училищното ръководство в лицето на Г. Аврамов, е възпитание в национална гордост, патриотизъм и родолюбие.

Досега клубът е имал 2 изяви: във връзка с Освобождението на Силистра от румънска  окупация и по повод 100 години от края на Първата световна война.
Някои от събитията са в Силистренския край и са знакови в нейната история – например, Тутраканската епопея на Добруджанския фронт през 1916 г., свидетелство за която е „Мемориална гробница“ при с. Шуменци.
По традиция в първите дни на м. септември и за 6 май – Ден на храбростта, край нея се провеждат международни, национални и регионални възпоменателни събития, вкл. с възстановки.
Край ГКПП Силистра (възпоменателно тържество ще има на 6 май по случай Ден на Българската армия, Ден на храбростта и Гергьовден) също има паметник за загиналите в първата голяма война за 20-ия век, а в различни населени места на областта по подобен начин е регистрирано уважение към далите живота си за свободата на Отечеството.
На 9 май – Ден на Победата и Ден на Европа, в крайдунавския град ще бъде открита Мемориална стена на славата на територията на изградения през 1985 г. паметник на 31 Силистренски (Варненски) пехотен полк – Железен.
На нея са изписани имената на 444 войници и офицери по идея на Инициативен комитет, създаден през 2005 г. в Областна администрация Силистра и в последните години председателстван от юриста Николай Димов - областен управител в периода 2011-2013 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар