понеделник, 1 юни 2015 г.

Учителка по френски език от ЕГ „Пейо Яворов“ Силистра с награда „Кавалер на академическите палми”

0025379bfb0f20d1eafb4a862ec4b09c
На 4 юни 2015г. от 11.00ч. в ЕГ“П. Яворов“, гр. Силистра ще се състои официалната церемония по награждаване на  Златка Димитрова, преподавател по френски език в гимназията, с отличие „Кавалер на Академическите палми“ за принос в образованието и за популяризиране на френския език.
Златка Димитрова, преподавател по френски език в ЕГ "Пейо Яворов" - Силистра
Златка Димитрова, преподавател по френски език в ЕГ „Пейо Яворов“ – Силистра
Предложението е по инициатива на Френското посолство – въз основа на данни, събрани за успехите на Златка Димитрова. От там издигат нейната номинация, представяйки мотивация за предложението си, подплатена с многобройни факти за заслугите й – по отношение на ученици, класирани на национално и международно ниво, нейни лични успехи, инициативи, мероприятия, проекти, реализирани професионално, с принос към френската култура. Предложението на френското посолство се изпраща в Париж във френското министерство на образованието. 
   Процедурата по разглеждането и одобряването на номинацията трае две години. Последната дума има министърът на образованието на Франция. Неговото одобрение пристига с писмо, което гласи: „Този орден е за Вашия образцов професионален път в служба на образованието и популяризирането на френския език през цялата ви кариера. Аз ви поздравявам с това заслужено отличие!“
      Отличието ще бъде връчено лично от Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, извънреден и пълномощен посланик на Франция в България при гостуването му в Силистра. Орденът на академическите палми е държавно отличие на Франция, учредено официално през 1955 година. Наградата води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон от 1808 г. Орденът „Академически палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги. Носителите му членуват в създадената през 1962 г. Асоциация на членовете на Ордена на Академическите палми (АМОРА). Тази институция е под почетния патронаж на президента на Република Франция, на министъра на образованието и на Великия канцлер на Почетния легион. Тя има над 30 000 души членове, сред които и много чужденци от 75 страни, вкл. стотина българи.
  • Назаем от http://www.silistra-sega.eu/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар