вторник, 1 април 2014 г.

Три медала от НК „ Малките нашенци” за малки художници от Зафирово

           На 27 март от 16 часа във Военния клуб в гр. Казанлък със състоя церемонията по награждаването на отличилите се деца, класирали се на призови места в XVII-я национален конкурс „Малките нашенци”. В церемонията по награждаването участваха и деца от школата по изобразително и приложно изкуство при НЧ„Христо Ботев-1901год.” с. Зафирово област Силистра, придружени от ръководителката си Лорета Станева и секретаря Марияна Лазарова.        
          Престижният конкурс „Малките нашенци” е организиран от МОН, Фондация - Чудомир Казанлък, НДД гр.София, Община Казанлък, съорганизатори и спонсор е Военният щлуб в града ис помощта на Завод за пружини в град Казанлък; Ротари клуб - Казанлък и Общинска структура на СБУ към КНСБ- Казанлък. Конкурсът се провежда в две направления- изобразително изкуство и литература.
              Участниците в него са в три възрастови групи и две категории. В първа категория участват ученици от специализирани инстанции и школи, а във втората - детски градини и училища. В тазгодишното издание на конкурса „Малките нашенци” са участвали деца с 1 422 рисунки и приложни творби от 93 институции от 34 населени места от цялата страна, както и 150 рисунки от 10 утвърдени международни школи от Русия, Испания и Словакия. Компетентно жури  в състав Румен Рачев и Иван Гайдаров, изявени казанлъшки художници, класира творбите, спазвайки критериите за настроение, идея и талантлива реализация. Класирани бяха 103 рисунки и приложни творби, от които 30 специални награди, 473 класирани на I, II и III място по възрастови групи и категории.
       Наградените на отличилите се малки художници бяха връчени  от гостите на церемонията по откриване на НК „Малките нашенци” Мария Гюзелева, началник отдел „Хуманитарни дейности” - Община Казанлък, Тони Иванова; държавен експерт, отдел „Достъп до образование”, дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието" в МОН;  Донка Симеонова, началник на РИО на мОН в Стара Загора; Моника Динева, заместник председател на фондация „Чудомир”; Ганчо Ганчев, президент на Ротари клуб в град Казанлък; Мими Ранева, председател на общинската структура на СБУ към КНСБ; Борис Кърчев, управител на Би Би Си Кейбол и Димитър Минчев, зам. директор на Завод за пружини град Крън.
       Гостите връчиха наградите на призьорите. Наградата на Камен Веселинов 11 г. от ШИИ към НЧ „Христо Ботев-1901г.” - село Зафирово, бе връчена от г-жа Мими Ранева. Той получава наградата - медал, диплянка и предметна награда от НДД - гр. София. 
        Наградата за I място на Емре Нехат, на 8 г., - медал, диплянка и предметна наградабе връчена от художника Иван Гайдаров. Г-н Иван Гайдаров връчи наградата и на Габриела Миткова - 6 г., класирала се на III място в раздел "Приложно изкуство". Тя също получи медал, диплянка и предметна награда. За настроението на гостите, отличените деца, техните родители и ръководители се погрижи Общински камерен оркестър гр. Казанлък. Трите деца, които се представиха достойно и в двете направления, бяха единствените представители на област Силистра.
       Децата преживяха един прекрасен ден с много емоции и щастливи мигове, тъй като освен Казанлък посетиха и град Велико Търново, където разгледаха  крепостта Царевец. Така станаха част от Чудомировите празници, посветени на известния художник и хуморист Димитър Чорбаджийски - Чудомир, благодарение на любезното съдействие на община Главиница, осигурила средствата за транспорта до град Казанлък и обратно.

Ръководител - Лорета Станева,  Секретар - Марияна Лазарова

Няма коментари:

Публикуване на коментар