четвъртък, 15 декември 2016 г.

Добруджанска кметица показа народни носии на ревю в Силистра

Кметицата на добруджанското село Шуменци Калина Михайлова осъществи още веднъж възможността да покаже пред публика своята частна колекция от народни носии. Този път ревюто й стана факт по покана на Ротари клуб Силистра по време на 12-ия в историята на клуба Коледен бал., проведен на 10 декември в ресторант ДРЪСТЪР.

За начало Михайлова, чиито костюми са вече познати в Брюксел, Балчик и Русе, където са показвани по подобен начин, представени от различни „манекени“, разказа пред повече от 80 души от Силистра, Варна, Русе, Балчик, София и Тутракан най-интересното за българските премени, вкл. и най-вече за добруджанските – от Северна и от Южна Добруджа.

Момичетата от Балет „Аксел“ при Обединен детски комплекс Силистра имаха уникалния шанс да облекат съхранявани в раклите поли, сукмани, кърпи за глава и накити, някои от които са носени по седенки, сборове, годежи, сватби и други тържества.


И дано представителките на съвременното интернет поколение е почувствало епохата, в която тези шарени дрехи са носели радост на различен тип хора – на млади и стари, на бедни и богати, на красиви и невзрачни… Те са изработвани най-често под оскъдната светлина на газени ламби и на отблясъци от огньове в огнището, понякога и под зоркия влюбен поглед на омаян момък. А друг път от уморени от селския труд жени и от майките на бъдещи трудови българи, обречени да подготвят задължителния чеиз за чедата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар