четвъртък, 29 декември 2016 г.

Благотворителност и коледуване в кв. Попово - Алфатар



В навечерието на новогодишните празници сърцати добруджанци от Народно читалище "Ведрина" - Алфатар се включиха в благородната инициатива за събиране на дарения в помощ на децата от дома за сираци в с.Нови хан от община Елин Пелин.

В проведената празнична томбола бе събрана сумата от 576 лв., която ще бъде изпратена за посрещане на нуждите в приюта. Прекрасната коледна кауза известният благодетел на приюта отец Иван благослови така: "Нека Божията милост да бъде с Вас и Вашите семейства! Нека да отвори очите и душите Ви към Светлината! Нека Ви дари със здраве, сила и живот! Амин".

Коледуването е зимен обичай, който се практикува за здраве, плодородие, късмет и щастие. След петгодишно отсъствие в кв. Попово той бе възстановен, научаваме от сайта Силистра инфо (hwww.silistra.info/).

Празникът води началото си от езическите времена, като името му произлиза от римската думата - calendae, т.е. "първите дни на месеца", когато са се правили наричания за берекет и благоденствие. По-късно ритуалните нишки на езичество и християнство се преплитат, като днес коледуването се е превърнало в неотменима връзка с рождествените празници. 

Коледарската дружина (куда или кол) е съставена от Водач, наричан още Станеник, от гайдажия, котка и момци. В селото се тръгва точно в определено време - в полунощ на 24 срещу 25 декември и изявата на дружината продължава цялата нощ, до изгрева на слънцето. 

Основната цел на коледарите е да прогонят злите сили, които според народните вярвания, излизат през тази нощ. По-традиция водачът - станеникът, е по-възрастен от останалите коледари, защото той трябва да знае всички коледарски песни, за да може да обучава и другите. 

Според традиционната символика Водачът е посредник както между мъртвите и живите, така и между старата и новата година. Коледуването е свързано с цял цикъл от песни, които имат тясна връзка с основния смисъл на празника. 

При влизане в дома още в началото на песента целта на станеника е да представи коледарите на домакина като хора, които Господ води в къщата му. С това представяне символично се описват трудностите, които коледарите са срещнали, докато стигнат до дома, в който се произнася благословията. 

Пеят се песни, с които се пожелават на стопаните благополучие, берекет, здраве, успехи през годината и много разбирателство помежду им. Стопаните от своя страна чакат с нетърпение да ги навестят коледарите. Даряват ги с вино, мед, питка, пари, гевречета и други неща, които домакинята е приготвила. 

Коледуването завършва с общо угощение, на което се поканват и женените мъже, у които са коледували. Останалите след това продукти се продават, а парите се дават на бедните, на църквата, училището или читалището.

Няма коментари:

Публикуване на коментар