понеделник, 19 декември 2016 г.

Замъчи се от Божа майка от Игнажден до Коледа, та си роди Млада Бога...

www.zajenata.bg

На 20 декември Православната църква почита  Св. Игнатий, Богоносец, защото той е казал, че сам носи Бог в сърцето си. По заповед на римския владетел Траян загива, разкъсан от лъвове. Празникът е свързан с много поверия и ритуали: първото и най‐популярно поверие е свързано с това кой първи ще влезе в дома ни на 20 декември - ако е добър човек ‐ чака ни добра и успешна година. 

Ако първият влязъл в дома е домашно животно, например, го посрещат с признателност и присъствието му се смята за добра предзнаменование. Ако в дома ви влезе бременна жена или с малки деца, животът ви ще е повече от хубав. 

Вярва се, че ако на Игнажден срещнем циганин, цяла година ще сме доста щастливи. Добре е също така, ако пътят ви пресече лисица. Както на повечето подобни дни, традицията повелява на Игнажден да не се работи, като това се отнася най‐вече за младите жени, които не са раждали. Ако днес си почиват, раждането им ще е по‐леко. 

Не изнасяме нищо от дома си в този ден – най‐вече сол и огън, за да не излязат с тях сполуката, късметът и добрата реколта. Не даваме и не взимаме нищо назаем. Не се пере, за да не се настани в дома ни болест. Не се вари боб, за да не бие градушка. Не се местят кошери, за да не избягат пчелите. Ако времето е ясно, през април ще има суша. Ако е облачно, чака ни успешна и обилна година.

Замъчи се от Божа майка от Игнажден до Коледа, та си роди Млада Бога...

Няма коментари:

Публикуване на коментар