четвъртък, 22 декември 2016 г.

90 минути "Под небето на Париж"...в Силистра

Силистра. Краят на студен декемврийски ден. Салонът на община Силистра – същата обстановка, позната от други културни прояви. Отсъствие на подкупна празничност, предварително условие за приповдигнато настроение. Ала когато стане дума за Париж, на човек му трепва нещо в сърцето.

И няма значение дали е бил физически там – в световния град на любовта, или го е гледал по филмите. А може и просто представата му да е от разкази на приятели, крачили по Шанз Елизе, прекосявали през плац Пигал, обхождали Монмартр и Нотр дам, изкачвали Айфеловата кула, пили кафе по уличните бистра, прелиствали вехти книги от сергиите на букинистите, любували се на стари вещи на Марше о пюст (Пазара на бълхите)

На практика един великолепен пианист и трима чудесни певци артисти привнесоха Париж в крайдунавска Силистра за 90 минути чрез песни на пет езика: за любов и романтика, завещани ни от миналия век, за да бъдат в репертоара на най-добрите изпълнители и сто години по-късно. Защото чувствата, за които се пее в тях са вечни. Както и желанието на всеки да се потопи в тях, независимо че в един момент носят разочарование и тъга. Но оставят спомени и въздишки, достойни за възхита.

Френски шансони, италиански популярни песни, испански, немски и португалски мотиви оживяват в една история, озаглавена „Под небето на Париж“ по проект на Бургаската опера. Спектакълът ни пренася в очарователната атмосфера на френската столица и ни показва емоцията на една красива любов чрез музика, текст и изпълнения на популярни лица от театралната и музикалната сцена. Историята е разказана вълнуващо от актрисата Деляна Хаджиянкова, а музикалните хитове прозвучаха с прекрасните гласове на Валентина Корчакова, Марио Николов и Христо Сарафов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар