вторник, 13 декември 2016 г.

Единственият български археолог с проучени два римски лагера представи книга в Силистра

В залата на Археологическата експозиция в Силистра бе представена книгата на археолога Пети Доневски „Сборник с научни статии“, на корицата на която е самият той с оригинален римски шлем на главата, чиято кариера започва в Силистра в тогавашния Окръжен музей веднага след завършването на Софийския университет през 1970 г.

Книгата споделя богат опит от активна археологическа дейност и е издание на Исторически музей Свищов, на който Доневски е бил дълги години директор, след като е „поискан“ през 1982 г. да се върне
в родния си град начело на тази важна културна структура. За книгата и за нейния автор говори проф. Румен Иванов от БАН, с когото заедно работят в продължение на десетилетия. 
Гостите бяха представени от директора на РИМ Силистра Николай Тодоров. Свищовлията получи задочно поздравленията на кмета на общината д-р Юлиян Найденов и на областния управител Стоян Бонев. Той е единственият български учен, разкрил два римски лагера – в Силистра („Дуросторум“, вероятно най-големият в днешна Северна България) и в Свищов („Нове“)
Трудът на Доневски в продължение на 12 години в Силистра внася яснота относно топографията на древния римски, после и византийски град от 3 до 7 в. Тя дава представа за цивилни и военни сгради на XI-и Клавдиев легион, който е по нашите земи от 101 г. първо в Гиген, после в Нове, а от 106 г. и в Дуросторум, където е до 376-378 г. Общата площ е около 19-22 ха (с канабите – 80-90 ха, което на практика е повече от античния Пловдив). На територията са открити множество предмети и бижута с висока археологична стойност („много злато, по-малко сребро и бронз“), свидетелства за бита и начина на живот на древните римляни.
Локализирани са селища на легионери и на цивилни, както и некрополи. Нанесена е пътна система, като обогатяването на картата продължават днешните археолози в силистренския музей, вкл. и след миналогодишните разкопки по време на реализацията на няколко инфраструктурни проекта едновременно. Изключително ценна е статуята „Римлянката”, намерена в запазен вид и цял ръст.
Разбира се, всички разкопки, правени преди 35-45 години, са затрупани след проучванията и повечето са останали под основите на жилищни постройки (примерно по ул. „31 полк“, в района на СГ „Н. Вапцаров“ и др. райони).
Началото на археологическата дейност на Пети Доневски е под ръководството на археоложката Стефка Ангелова, която „копае“ в Силистра от 1969 г., и в неговите разкопки участват студенти и пенсионери. В оня период на развитието си Силистра се разраства и има бум на строителство на големи къщи и жилищни кооперации. Периодът е сложен заради изисквания, поставяни от тогавашното ръководство на града, както и от строителите, които, както винаги, бързат. 
„В онези години в Силистра беше време за археология“, сподели Доневски, признавайки, че от толкова много археологически ангажименти, не е имало кога да документира откритията си. Направил го е в годините, когато вече е в Свищов. Спомня си още, че през 70-те години на миналия век има голяма конкуренция на градовете кой ще открие нещо по-ценно в археологическия смисъл. Това е стимулирало археолозите, независимо от битките, които е трябвало да водят с властта, институциите и т.н.

На представянето археологът проф. дин Георги Атанасов каза: „Пети Доневски създаде матрицата на Дуросторум, която впоследствие се допълва от новите открития, вкл. и с необходимите корекции. Той открива три важни надписи на управители от 3 в., превърнали се в репери за идеята, че е възможно Дуросторум да е бил столица на голямата римска провинция Долна Мизия“.
От публикации в Интернет при представянето на книгата в Свищов научаваме: При завръщането си в родния град Пети Доневски продължава да работи в сферата на археологията. Прави открития на източната крепостна стена на „Нове” и проучва крепостта „Калето”,  използвана от края на III до началото на IV век. През своя професионален път той има възможността да участва в много форуми, семинари и конгреси на международно ниво, което допълнително го обогатява като професионалист и му дава възможност да се среща с известни учени и доайени в областта на археологията. Неслучайно колегите му казват за него, че е сред малкото археолози, които успяват да създадат духовна връзка между изследователя и неговия обект на изследване.
През 2006 г. излиза първият том на История на Силистра“, издаден в чест на 1 900-годишнината на града, сред вдъхновителите на която е и Пети Доневски. Той също е сред основателите на Международната фондация „Алеко Константинов“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар