вторник, 19 август 2014 г.

Медните чанове на силистренската сватба по "Време разделно" влизат в музей

           Ще бъдат дарени на Етнографския музей в Разград 52-та медни чана, огласили сцени от филма „Време разделно“ в местността Пчелина, където през юли се проведе третото издание на Националния фолклорен събор, съобщи Валентин Димов - председател на сдружение „Лудогорие 2012”, научаваме от Радио Шумен. Той обясни, че това е лично дарение на семейството му. На тазгодишния събор по негова идея бе направена възстановка на сватбата на Манол и Елица от филма „Време разделно“ на младоженците Виктория и Денислав Колеви от Силистра. 
          Димов е разговарял с директора на музея и са се уговорили под дарението в експозицията да бъде отбелязана годината на възстановката на сватбата и името на дарителя. Ще бъдат експонирани също снимки от възстановката на сватбата. На разположение на посетителите ще има и DVD, със запис на сватбата и идеята за пресъздаването й.  Дарението ще бъде връчено до 15 септември. Чановете ще се изнасят от музея само когато има събори на неправителствената организация. За следващия национален фолклорен събор догодина Валентин Димов има намерение да бъде пресъздадена каракачанска сватба.
      Наскоро младото семейство, прочуло се с възстановката, се включи и в традиционния "Лагер на Орловия кръг" във Витоша край София, пресъздаващ живота на индианците. 
      Наскоро в профила си във Фейсбук Виктория  Денева написа: 
        "Комитет "Родолюбие" спечелиха първо място в конкурса за най-автентично облечени и въоръжени четници на фестивала "Войводска среща" в Жеравна! Честито! Нашата добруджанска чета "Пейо Буюклията" спечели трето място в конкурса за най-автентично облекло и снаряжение!Парите от наградата, която спечелихме, беше единодушно дарена за построяването на паметната апсида в чест на загиналите хайдути в с. Жеравна."

Няма коментари:

Публикуване на коментар