вторник, 19 август 2014 г.

59-ият ТИД пълзи към Силистра


akcent.bg | 18.08.2014 г.

     Кметът Пламен Стоилов посрещна на крайбрежната ивица под хотел „Рига“ участници в петдесет и деветата международна Дунавска регата ТИД-2014. Русенският градоначалник разговаря с ръководителя на ТИД Йонко Кожухаров, който го увери, че организацията в крайдунавския град е на ниво и в знак на благодарност подари на  Стоилов бутилка колекционерско вино с логото на ТИД. Традиционно гребният поход започна от Германия, премина през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, България и приключва в Румъния.

      100 ентусиасти със своите лодки навлязоха в българския етап от регатата миналата събота (09.08.2014 г.), основно участници от Германия, Австрия и Сърбия. Има и двама англичани. Гребците са на средна възраст. Най-възрастна е 80-годишна германка. В българския участък се включи и дете на 12 години заедно със своите родители. От Ново село към ТИД се присъединиха и 11 човека от русенското дружество „Приста“. Още 20 негови членове ще се включат във водния поход от Русе. в Групата има и силистренци.

В българския етап от ТИД лодките преминават през Ново село, Видин, Лом, Козлодуй, Никопол, Свищов, Русе, Ряхово, Пожарево, Ветрен и Силистра. В българската част към регатата се присъединиха още около 100-130 човека. След България, лодките продължават за Румъния. В петък край село Ветрен е традиционното топло посрещане с два вида чорби и поздравителна програма. В събота е срещата с кмета на Силистра, т.е. на 23 август от 18 часа в ресторант „Никулден“ кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов ще се срещне с ръководителите на групите от участващите държави. Вечерта ще продължи с програма,  организирана от Община Силистра за гостите от Дунавска гребна регата „ТИД-2014“.

1 коментар:

  1. Тид в Пожарево не спира , а в Тутракан . 80 год баба почина и от 2 години най възрастния участник е мъж. Питайте бе ? 0887 433 126

    ОтговорИзтриване