четвъртък, 14 август 2014 г.

Русофилите в Бг за руските паметници у нас

            Назаем от

             Много малко говоря за нещата, които правя като председател на НД „Русофили“ и затова реших, от днес всяка седмица ще разказвам за нещата, които правя в това си качество, и мотивите, с които ги правя.Една от задачите на НД „Русофили“ е да запази историческата памет за явленията и събитията, тъй като времената са сложни, има нов прочит на стари неща – някои се забравят, други се изопачават, трети от човешка немара и безхаберие се унищожават. По отношение на паметниците ние имаме три линии, по които действаме – да се съхраняват, да се реставрират и да се строят нови. Само през 2014 г. имаме открити пет паметника, а в процес на подготовка са още два. В работна фаза е и един от любимите ми проекти – паметникът на акад. Дмитрий Лихачов, за който вече има решение и одобрен проект от СОС. Мястото, което общинарите избраха, е на бул. „Дмитър Лихачов“ в община Връбница. Трябва да има синтез между географското и духовното понятие. Много е важно да се избере точното място на един паметник. Не да ги струпваме всички в центъра или да ги слагаме на произволни места, с риск да пренаситим средата. Но аз лично и хората около мен от НД „Русофили“ сме на мнение, че в чест на 15-годишнината от смъртта на акад. Лихачов, този голям почитател на България, е редно да го почетем и ние с паметник. Вече имаме работен архитектурен проект, мислим за конструкции, озеленяване, осветление. Водят се първи разговори за набиране на средства.
        Друг предстоящ проект е бюст-паметник на Иван Аксаков, където НД „Русофили“ си взаимодейства с „Общобългарска фондация Св. Георги Победоносец“ и „Организация на обединените българи.“ Проектът е дарен от руския акад. Николай Кондрашкин и предстои да му се направи отливка след преминаване през съответните съгласувателни процедури с общината. Все още очакваме специалистите, които стопанисват града, да предложат подходящо място.
                Тези, които са ме следили внимателно във фейсбук, имат поглед върху това, което правим с НД „Русофили“ по направление „Памет“. Тук е мястото да благодаря на инж. Георги Николов, който отговаря за това направление и енергично движи съгласувателната кореспонденция на всички нива, подбора на проектите чрез комисии, изпълнението им, при това на абсолютно доброволни начала като член на НД „Русофили“. 
           Друг интересен проект, по който работим, е мемориален комплекс на загиналите белогвардейци в гр. Шипка. Има две художествени идеи – пирамида или голям кръст, на който да се изпишат имената на загиналите бойци. Друг такъв монумент направихме в гр. Павел баня, който е кръстен на великия Княз Павел, син на Александър II, роден 1860 г. и по време на Руско-турската освободителна война е млад адютант. След Освобождението в негова чест селището се кръщава Павел, а по-късно става град Павел баня. Кметът Станимир Радевски съдейства енергично да се случат нещата както трябва. Проектът е готов, избраха ни хубаво място в центъра на града, съгласуван е с всички общински институции, уточнена е идейната част на проекта, конструктивния проект, същинската част на техническия проект, пари намерихме, въпрос на месеци е да се завърши докрай. 
        Съвместно с кмета на Нова Загора г-н Николай Грозев издигнахме паметник на руските войници загинали в Руско-турската освободителна война при гр. Нова загора. На 19 юни т.г в гр. Златица открихме паметна плоча на генерал Александър Александрович Пушкин, син на знаменития поет Пушкин. Това е един възпоменателен знак за вярност към историята. Кметът на Велико Търново ни помогна много. Трябва и след 100 години да се знае кой се е сражавал за нас, кой е минавал по тези земи, кой е допринесъл нещо за България. Разбира се, не трябва да се прекалява, трябва да се търси балансът. 
         На 27 февруари открихме метална паметна плоча на Драган Цанков. Виден български държавник, участник в Руско-турската война, След края й той създава новите правила на държавност – седем пъти е бил народен представител, два пъти е бил министър-председател и един път е бил председател на Народното събрание. Един от строителите на съвременна България. Славянофил на базата русофилство.
          Няма да ви занимавам подробно с 2013 г., но държа да отбележа един важен паметник – на Александър II и офицерите организирали влизането на руската армия в София. Отстъпващата турска армия искала да взриви военния арсенал и да запали София. В обръч около София са били вече руските полкове, които трябвало да влязат. Полкът, който е бил в Требич открива при оглед , че се разнасят тенекии с газ за запалване на града. Междувременно командването на турската армия съобщила на господата Позитано и Леге да напуснат града, за да се спасят, но те предупреждават българите за опасността и две руски кавалерийски части влизат, за да запазят града. По този повод направихме паметника в Требич. Посветен е на император Александър II и руските офицери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар