вторник, 19 август 2014 г.

В Слънчевата нова година в Силистра един гледа "първа копка" – друг кирката на кмета



          В Силистра в горещ августовски ден стартира дългоочакваният проект за пречиствателна станция в Силистра, както и за подмяна в канализационната мрежа, обявен за най-големия „воден проект“ в областта. И сигурно е така. И вероятно някой ден ще стане факт, за да влезем в тон с европейските изисквания – всяко населено място над еди-колко си жители да има подобно съоръжение. С надеждата да пием по-качествена вода, а канализационната да я пречистваме, за да влиза в река Дунав като…сълза. Колко ще ни струва всичко това ще научим някой светъл ден.
Засега ще се маем в търсене на отговор на въпроса: „Де се дянаха чистак новата кирка, която кметът д-р Юлиян Найденов ползва за символичната първата копка, барабар с лопата, която остана дори неизползвана?“ Защото в суматоха била изчезнала, казват от фирмата изпълнител на обществената поръчка по провеждане на церемонията.
Бре, тоз народ не спи и в жегите. Докато едни говорят за ползите от придобивката, а други опитват от асортимента на коктейла и шампанското, някой се е усетил, че има нещо за чопване – и хайде, хаирлия да е – честита нова вещ вкъщи. Поне да бе взел и една от каските, за да му е пълен „подаръкът – 3 в 1“. Крадливецът обаче или не си пада по безопасния труд при полеви условия, или не е успял да я скрие и нея. Тюх да му се не види – прибран народ излезе нашичкият.
То без малко да останем и без ключа на Силистра, от крепостта преди близо два века, де, по време на възстановката на Клуб „Традиция“ от град Шумен на 2 август т.г., пресъздаваща стъпването на хан Аспарух на територията на Дунавска България в чест на похода на Дунавския сал. Тогава обаче ценната реликва бързо се намери, за радост на организаторите от СНЦ „За по-красива и добра Силистра“.
Дай, Боже, и кирката с лопатата да се появят отново, за да не се излагаме пред чужденците, както се казва.
        „Свободата, Санчо…“ – дали е на върха на пиката или е навсякъде? Защото ясно е – съзнанието ни е никъде!

Няма коментари:

Публикуване на коментар