вторник, 19 август 2014 г.

Силистренци в дегустация на „островско“ вино в компанията на принц и топ сомелиери





          Августовски следобед. Над Силистра е жега. Денят страхотно завива към нощта. Над река Дунав слънцето „трепти, захожда“, както се пее в една патриотична песен. На територията на „Владение Остров“, на метри от ГКПП – Силистра, където е едноименният винзавод, предстои необикновена проява – дегустация на пет вида  бели и червени вина от новата гама „Наяда“. 
     Проф. Ризва Чука е техен „кръстник“, една идея, родена по време на археологически и творчески пленер, проведен преди известно време по покана на собствениците на завода. Според него „най-добрите коледни песни са по поречието на река Дунав“. По особено поетичен начин той представи колекцията, за да заслужи уважение към нея. За него „дунавската вода е цигулка“, изпълняваща чудесни мелодии.
          Петдесетина силистренци са поканени да участват в дегустацията на вината от лимитирана серия от 10 000 бутилки. Представители на властта и на съсловието на сомелиерите на Румъния, както и принц Паул със съпругата си, са в международната компания, осъществяваща свещенодействието, наречено дегустация. В рамките на представянето на вината стана ясно, че става дума за истинско „съкровище“, каквато е всяка самодива, живееща в езера и чисти води. Те са от 3 сорта местно грозде и и от два „международни“.
          В „Домениле Остров“ имат и други атрактивни намерения, за да привлекат внимание към себе си и да направят подходяща реклама на своето производство, към което все повече силистренци проявяват интерес. Става дума за по-тясна връзка с туроператори в бъдеще време, вкл. и заради предложението – разходка с файтон в морето от лозови насаждения край границата с България.




Няма коментари:

Публикуване на коментар