сряда, 27 август 2014 г.

Край на треската с депутатските листи и старт на брауновото движение с обещания пред народа



Приключва истерията с изграждането на листите на партиите и коалициите за извънредния парламентарен вот на 5 октомври. За 43-и път българите ще избираме т. нар. народно събрание, където харесаните измежду нас ще депутатстват, дебатирайки като парламентаристи. Дай Боже да успеят да излъчат и 91-я (?) български „кабинет“ с поредната порция слуги на народа, повече известни като „министри“. Защото такава е играта, позната повече от 20 века като демокрация: някой трябва да стои начело, за да кара влака на държавата. Стига българската държавна управленица да не е фалирала и все още да влиза в коловозите, за да ни изкара от блатото, в което затъваме вече четвърт век. Благодарение на късата народна памет, на успешното външно политико-икономическо влияние и на ред други екстрасоциални обстоятелства, вкл. народопсихологически особености на българския род.
          На път са да станат ясни листите за народни представители в 20-и МИР – Силистра, един от най-малките в страната със своите 4 мандата. По информация от РИК 123 353 са добруджанците с право на глас в Силистренския край. Тук, на ъгъла на географската карта, където над Дунав последно залязва слънцето за нас, българите, живеят представители на различни етноси – българи, турци, цигани, арменци и др. Както винаги те са изкушени да гласуват по съвет или по съвест; според моментната конюнктура или на базата на внушенията на актуалните задкулисни техники и тактики за печелене на избори. 
     В извънредните избори на 12 май м.г. три партии – ДПС, ГЕРБ и Коалиция за България, успяха да вкарат свои представители в парламента. Двама от тях – Стефан Господинов и Антон Кутев, съответно от ГЕРБ и БСП, потвърдиха мандатите си. От тях само Кутев като водач на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ има шанса за трети пореден път да участва в работата на органа в сградата в центъра на София, на фасадата на която като виртуален дамоклев меч виси надписът „Съединението прави силата“. Любопитно е, че той е национален девиз (мото) на България, Грузия, Белгия и Хаити, а в исторически план – на Акадия и южноафриканската бурска Република Трансваал. У нас е въведен през 1887 г. след успеха на Съединението през 1885 г. на Княжество България с Източна Румелия, с което българската държава се уголемява двойно, увеличавайки своята сила и влияние на Балканите.
Ако това се случи, софиянецът с депутатски адрес „Крайдунавска Добруджа“ ще стане едва вторият „добруджанец“ с 3 участия в различни народни събрания след Кемал Еюп от ДПС, имал тази чест в 37, 38 и 39-о НС. Четири мандата – от 36-то до 39-то НС има силистренецът Осман Октай от ДПС, но само първият е печелен в 20-и МИР Силистра. С три мандата е и нашият съгражданин Васил Калинов от БСП, но единствено през 1994 г. той е бил добруджанският човек в парламента. Преди  тях юристката Ана Миленкова и агрономът Георги Николов имат по два депутатски мандата, спечелени с листите на БСП в периода 1990-1994 г. Както и Камен Костадинов - ДПС, в по-късно време, но той не е родом от нашия край. Да припомним, че още СДС (1991 г.) и ОДС (1997 г.) – съответно по един, и НДСВ (2001 г.) – двама, са имали свои хора в Събранието. Най-неравномерно областта е била представена през 1994 г., когато БСП спечели 3 от 4-те мандата, и през 2005 г., когато ДПС регистрира същия успех. През 2009 г. мандатите в област Силистра бяха 5, вкл. мажоритарен, представени от депутати от 3 политически сили – ГЕРБ, БСП (по един) и ДПС (общо 3, вкл. мажоритарния).
В последните дни преди регистрацията на листите само ГЕРБ, Коалиция АБВ и Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ са обявили своите водачи в област Силистра – съответно Милена Дамянова, Ростислав Павлов и Антон Кутев. Очакваме ДПС да потвърди избори си за водач в лицето на Рамадан Аталай, родом от Лудогорието, който в 42-то НС беше народен избраник от Крайдунавска Добруджа, за да стане ясно, че начело на основните политически сили са парламентаристи с опит в управлението на народните дела. Тръпка е да се узнае час по-скоро кой се изправя срещу тях от името на претендентите от другите партии и коалиции с шансове да влязат в 43-то НС: Коалиция РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК, Коалиция ББЦ, Коалиция ПАТРИОТИЧЕН ФРОНТ, партия „Атака“ и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар