вторник, 19 август 2014 г.

"Дунавски клуб Силистра" подготвя преплуване на река Дунав и възпоменанието „Плуване към спомена“


„В последните дни на м. август са две традиционни и обичани от силистренци и от гостите на града водни изяви: на 30 август от 10,30 часа започва преплуването на река Дунав, като час и половина преди това започва регистрацията и откриването, а на другия ден е "Плуване към спомена“, провеждано повече от 20 години", заяви за медиите Пламен Гойчев от СНЦ „Дунавски клуб“ – Силистра. Възможно е участие на румънци, а миналата година имаше варненци, германци и  руснаци. На специална сцена пред входа на Клуба са предвидени различни културно-спортни изяви на местни таланти, които са разчетени поне в 90 минути. Междувременно ще върви и подписка „Да бъдем пазачи на нашата река“. Тя е в рамките на застъпническа кампания за участие на обществеността в политиките за устойчиво управление на крайбрежния участък и за подобряване на достъпа до информация от мониторинга за екологичното състояние на водите  на р. Дунав в района на гр. Силистра.
На 31 август от 10 часа на плажа край драгажната фирма „Поларис 8“ ще бъде поредното издание „Плуване към спомена“, което има възпоменателен характер в чест на покойните „морски вълци“ на Силистра (близо 140 души), оставили ярки следи в различни видове водни спортове и със заслуги към рибарския поминък. По традиция в мероприятието участват близки и приятели на семействата, свързани с река Дунав, както и любители на крайречните събития. Тази година заради високите води на реката то няма да се проведе на някой от островите. Отделно крайдунавският град постепенно се лиши от три от пътническите кораби, чиито собственици ги продадоха за круизен туризъм на други места в страната. Плуването към спомена е от началото на 90-те години на миналия век. То включва изготвянето на гирлянда, която се пуска по течението на реката, и дегустация на рибена чорба, дар от местните рибари и от организаторите.
Пламен Гойчев заяви също: „От известно време – два пъти в месеца, край Силистра се вземат проби от водата, които се нанасят в месечен бюлетин за изследване на акваторията на реката край нашия град“. Той също е по проект на тема „Понтонът на Дунавски клуб – лаборатория и класна стая“, финансиран от Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Проектът е до началото на следващата година и продължава общо 18 месеца.
По проекта вече са проведени две обучения на членовете на клуба, проведени в Тюленово и в Балчик. Предстоят две дискусии с представители на неправителствени организации и общински съветници. Ще продължи и пробовземането от водата в река Дунав, вкл. паралелно с Изпълнителна агенция „Околна среда“.
Изключително атрактивно и с полезно съдържание е проведеният тридневен летен лагер с деца и ученици – общо 12 от различни училища, на територията на единия от трите най-близки острова до Силистра. В рамките на програмата му участниците в лагера са преминали през няколко обучения – наблюдение и пробовземане, правене на морски възли, оцеляване в трудни условия, улов и приготвяне на рибни ястия, растително и животинско разнообразие в природата и реката, и др. По интересен начин – „Училище в лодка“, е наречено предложеното на младите силистренци предизвикателство. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар