понеделник, 25 август 2014 г.

100 свободни места за нотариауси в страната стоят при три поредни правителства


    Служебният министър на правосъдието Христо Иванов зае своето място сред редицата министри преди него, отлагали без разумни аргументи конкурсите за избор на нотариуси. Вече седма година се бави организирането на конкурси за запълване на останалите 100 незаети места. А натовареността на настоящите продължава да тежи на българските граждани с безкрайното чакане на опашки в задушните чакални на нотариалните кантори. Последният конкурс е обявен от министъра на правосъдието от Тройната коалиция Миглена Тачева през далечната 2008 година. Оттогава в министерството по темата се произвеждат единствено оправдания за поредните отлагания на изготвянето на анализи за натовареността на службите по вписвания.
    На настоящия етап в нарушение на закона са 18 съдебни района, в които нотариалната дейност се извършва от един нотариус. Това, освен че нарушава чл. 10, ал. 1 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, указващ, че в определен съдебен район не може да има по-малко от две места за нотариуси, им дава монополно предимство, с възможност да упражняват безконтролно влияние върху всички видове заверки и да отказват или да бавят извършването на често задължителната услуга. В нарушение на закона са и много от големите съдебни райони с население от 140-150 хиляди души, с действащи от 6 до 8 нотариуси, при положение, че изискването е на всеки 10 хиляди жители да има по един нотариус.
       Цялото това безобразие и най-вече нагло закононарушение, се случва не въпреки, а благодарение на Министерството на правосъдието. Затова възниква основателното подозрение, че зад продължаващия вече седма година отказ, стои сериозна корупционна практика. За много хора не е тайна, че за едно прехвърляне на нотариус от друг съдебен район в София, исканата сума е от порядъка на 250 до 500 хиляди лева.
       От „Република БГ“ настояваме служебният министър на правосъдието Христо Иванов, ако е честен пред себе си, твърдейки че е обикновен гражданин загрижен за обществения интерес, да започне да действа, а не само да говори. Самият той не веднъж е завявал, че когато имаш конкретни функции във властта, действието е по-важно от говоренето.
        В правомощията на служебния кабинет и в частност на служебния министър на правосъдието е стартирането на процедурата по избор на нотариуси. Затова от „Република БГ“ призоваваме Христо Иванов да влезе във функциите си и незабавно да изпълни конституционните си задължения, а именно да „осъществява дейности, свързани с държавните и частните съдебни изпълнители, с нотариусите, съдиите по вписванията и със синдиците”.
         Търсенето на оправдания от всякакъв вид, в нарушение на закона, за „Република БГ“  е неприемливо и във вреда на гражданското общество и демократичните принципи. Лошият пример, който служебният министър Христо Иванов дава с поредния отказ да бъде стартирана бавената вече седем години процедура, с основание може да бъде квалифициран като престъпно бездействие.
Прессъобщение от ПП Република

Няма коментари:

Публикуване на коментар