събота, 30 август 2014 г.

Преплуване на река Дунав при Силистра и поредно "Плуване към спомена" в чест на 140 "морски вълци"


 
В силистра се проведе поредното от 1962 г. органиизрано преплуване на река Дунав. Дело на община Силистра и на СНЦ "Дунавски клуб", създаден през 1947 като часто от системата "Морски клуб". В началото бе словото на д-р Лидия Попова, директор на дирекция в община Силистра, на д-р Константин Попов - зам. председател на Общинския съвет, на Красимир Коцев - председател на СНЦ "Дунавски клуб - Силистра" и на Пламен Гойчев - ръководител на проекта "Понтонът на Дунавски клуб - Силистра: лаборатория и класна стая".
 Пламен Гойчев заяви: "По проекта взехме 180 проби от река Дунав, които издадохме в 10 бюлетина; 18 членове на клуба бяха обучени в рамките на два семинара; 10 ученици от ПМГ и ЕГ участваха в тридневен лагер на остров край Силистра; провеждаме застъпническа кампания "Да бъдем пазачи на нашата река” с целсъздаване на обществена група за наблюдение на съсотянието на водите на Дунав в силистренския крайбрежен участък”. Това е по проекта, финансиран по Българо-швейцарска програма сътрудничество.
Корабът "Доростол" отведе на две групи плувците - общо 42-ма души от 10 до 70 години, до "старта" на състезанието без класиране, но с една цел: всеки да преодолее предизвикателството „високи води”и да достигне брега. А шоуто, първо по рода си в кочмбинация с уникалната водна проява, продължи на брега час и половина: с участието на на балетите "Аксел" - ръководител Адрияна Мумджиева, и "Лиденс" - ръководител Лидия Маркарян, съответно при НЧ "Доростол" и ОДК; на изпълнителите от Вокална студия "Бяло, зелено, червено" с ръководител Румяна Вълчанова при ССКЕ "Багаин" и на Алиса Димитрова от Китарен клуб "Клъстър" с ръководител Росица Димитрова.
Зам. кметът Денка Михайлова и председателят на Общинския съвет Мария Димитрова раздават грамоти на участниците. Роденият през 1944 г. Златко Станчев сткана най-възрастен участник в проявата, а най-млад е 10-годишният Михаил Гавазов. Двамата получиха награди от община Силистра, вкл. сребърна монета с изображентието на герба на общината и патроитчен надпис на гърба й, заедно с двете най-млади дами от общо четири жени, участвали в своеобразната надпревара с водите на река Дунав. Сред тях по традиция от последните години бяха баща и син Миткини - Мирослав П. и Мирослав М.
На таблото на СНЦ "Дунавски клуб" – и занапред ще стои полезна информация, свързана с проекта и с наблюденията по него. А някъде там пред понтона, за 18месеца превърнат в лаборатория и класна стая, поведението на най-обикновен един камък, нанизан на връвка ще дава актуална информация, свързана с времето. А то лети и вече отброява 21 години от една друга водна проява, която предстои в последния ден на август – „Плуване към спомена”, в памет на 140 „морски вълци” от Силистра – капитани, спортисти, рибари и др.
Чисто и просто. Като реката и живота край нея. И все така ще разчитаме на дейности като риболов и водни спортове – ветроходство, сърф, гребане и туризъм, за да бъдем част от проблемите и предимствата на река Дунав – нашата връзка с повечето страни от Европа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар