четвъртък, 28 август 2014 г.

БСП първа в област Силистра представи листата си за извънредните парламентарни избори


               В областната централа на БСП в Силистра бе проведена последната преди началото на предизборната кампания пресконференция на местото партийно ръководство в лицето на Вяра Емилова, председател на Областния съвет. Тя представи и кандидатите за народни представители, с които ще се представи Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в листата си в 20-и МИР Силистра, в който на 5 октомври т.г. ще се разпределят 4 от 240-те мандата на 43-я парламент на Република България. Според цифровата характеристика: един от кандидатите – юристката Ралица Добрева, е под 30 години; трима са между 30-40 години – психоложката Вяра Емилова, икономистът Боян Димов и политологът и бъдещ правист Виктор Цветанов; четирима са кандидатите с по-голям житейски опит – самият Антон Кутев, който е водач на листата в трети поред избори за Народно събрание в регион Силистра, дългогодишният ръководител на земеделска кооперация в село Зафирово Петко Петков, Данаил Николов – предприемач и в момента председател на Общински съвет – Тутракан, и Стилиян Стойчев – директор на Дом за деца „Димчо Дебелянов“ – Силистра.
               По време на пресконференцията от изявлението на лидерката на партията стана ясно, че кандидатите й ще се борят за пръв път от много време насам за първото място в област Силистра, тъй като виждат шанс да покажат максимален резултат. В допълнение Антон Кутев заяви: „Нищо по-малко от 2013 г.“, при условие, че бъде реализирана по-добра и по-системна кампания от преминалата през м. май т.г. – изборите за евродепутати. Като национален секретар на БСП той отчитал, че четири месеца по-късно партията ще е в по-добро състояние, а кандидатите й – по-мотивирани от всякога. „Единение“ и „гражданско общество“ са сред ключовите думи, споменати от устремения към трети „силистренски“ мандат политик. Той препоръчвал поддръжниците на БСП в Крайдунавска Добруджа да се възползват от преференциите към отделните участници в листата, което е правилно от гледна точка на демократичните процеси, заложени в избирателния закон. Според него обаче видим резултат ще има в по-дългите листи, т.е. в районите с повече мандати, тъй като там ще сработи по-добре пренареждането.
Кандидатът за народен представител Петко Петков обаче обясни, че няма да се възползва от преференцията. Дори се пошегува с мотива си: „Един от Зафирово – евродепутатът Момчил Неков, стига“, но се зарече да работи за лявата идея, към която принадлежи отдавна, вкл. и като дългогодишен общински съветник от БСП в община Главиница. Своята първа публична изява имаше и най-младата в листата – 26-годишната  юристка Ралица Добрева: „Познавам трудностите, които изпитва населението в района на Дулово, където живея, вкл. социалните им проблеми, и смятам, че младите хора трябва да участват със съзнанието и с мнението си в политическите процеси на страната“.
В заключение: БСП предрече дълъг период на политическа нестабилност в страната, каквато се е случвала преди години в страни като Италия и др., което е основание на хората да участват активно в изборите. Било хубаво обаче да се върнем към класическия сблъсък, когато политиците ни представят различни политически позиции, но „играта“ била по-ясна. За разлика от сега, когато на политическия тепих има повече формации с уклон към популизъм и противопоставяне, вкл. със средствата на омразата между хората и от позицията на позата „мачизъм“, избягвайки от големите проблеми на обществото.


Няма коментари:

Публикуване на коментар