петък, 22 юли 2016 г.

Силистренци учиха на "Сборенка" самодейци от цял свят

Танцова група "Гребенки" от Силистра с ръководител Николинка Филипова бе единствената извън разградчани и гости самодейна формация, участвала в завършилия в лудогорския град Панаир на киселото мляко и фестивала на художествените занаяти, една от най-мащабните прояви в календара на Министерство на културата. "Много екзотични танци, кръшно право хоро и многоцветна заря сложиха финален щрих на своеобразния народен празник, в който силистренки учиха хора от цял свят на красивия танц "Сборенка", един от най-знаковите в добруджанската етнографска област", съобщи www.razgrad.topnovini.bg.
В третата фестивална нощ стотици жители и гости на града се докоснаха до фолклора и културата на Аржентина, Китайско Тайпе и Бразилия. Многообразието и красотата на родния фолклор представиха танцьорите от Средношколската формация „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл и децата от „Хорце“ към Центъра за работа с деца.
Ръководителите на всички участници във фестивалните вечери на Панаира на киселото мляко, в дефилетата и в откритата сцена "Танцувай с нас" получиха благодарствени грамоти за участие в 15-ото поред издание на Панаира. Трите панаирни  и фестивални дни бяха изпъстрени и с множество разнообразни прояви - забавни състезания, демонстрации, конкурси и концерти. Във втория панаирен ден към гостите на Разград се присъедини и делегация от Кълъраш.

Наскоро представители на групите, ръководени от хореографа Филипова, вкл. от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" Силистра, заедно с Клуб за народни хора при НЧ "Йордан Йовков" - Алфатар, участваха и на фестивал в съседна Гърция. Вече десет години в силистренското училище децата започват от първи клас да изучават български хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар