четвъртък, 28 юли 2016 г.

Проф. Георги Атанасов: За две години проучвания се отчитаме с три църкви в римо-византийския град Залдапа

 От профила във Фейсбук на Проф. д.и.н. Георги Атанасов (директор на Археологическата експозиция в Регионален исторически музей Силистра): „След 30 дни разкопки в римо-византийския град Залдапа до българо-румънската граница свършихме парите, но намерихме забележителни паметници на раннохристиянската култура и цивилизация в българските земи. За две години проучвания се отчитаме с три църкви, едната от които епископска с дължина 91 м и ширина 21 м, епископска резиденция и три големи крипти под олтарите на храмовете – случай без аналог в християнската археология. 

Криптите за свети мощи са с необикновено големи размери за този род паметници. Първата, проучена през 2015 г. в епископската базилика, е с дължина 3,80 м, ширина 2,50 м и височина 2,46 м, втората в базилика № 1 е 2,10х1,70х1,80 м, а третата може да се нарече уникална и бе проучвана до предишната събота.

Тя заема цялата апсида (полукръгла, понякога многоъгълна издатина на сградите, както и сводестите куполообразни части вътре в нея. В християнските храмове в апсидата се намират олтарът и презвитериумът) на ранната църква под епископската базилика (от края на ІV в.?) и е двуделна сводеста с обща дължина над 5 м, ширина 3,50 м и височина – вероятно около 2,50 м., но…остана недопроучена! Благодарим на община Крушари, която може да е сред най-бедните в България, но подсигури 10 000 лв. Специални благодарности на френско-канадския екип, воден от проф. Паскал Шевалие, доц. Доменик Монро и проф. Никола Будри, които се включиха най-активно в разкопките и ни подкрепиха с 2 000 лв. Надяваме се и на Министерството на културата, за да довършим проучването на новооткритата голяма крипта под един от най-ранните храмове в България. Помогнахме си сами, за да ни помогне и Отечеството!“

Няма коментари:

Публикуване на коментар