вторник, 19 юли 2016 г.

Български и румънски свещеници със служба при мемориалния комплекс край Шуменци


Калина Грънчарова - в. Тутракански глас, в профила си във Фейсбук: "Жители и свещенослужители от румънското селище Кирнодж, което е побратимено с Тутракан, водени от своя кмет Иринел Роман посетиха Мемориалния комплекс "Военна гробница - 1916 г." край тутраканското село Шуменци, за да отдадат почит на загиналите 8 хиляди войници и офицери - българи, румънци и германци, в историческата битка за Тутраканската крепост на 5 и 6 септември 1916 г.

Те бяха посрещнати и приветствани от кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов и неговия заместник Петя Князова-Василева. В румънската група бяха още зам.-кметът на Кирнодж Адриан Кирика, председателят на църковното настоятелство Аурелиан Котобан, Йон Щефан (бивш зам.-кмет), общински съветници и над 80 мъже и жени от Кирнодж. 

Панихидата за загиналите отслужиха румънските свещеници отец Фанел Бурулян и отец Разван заедно с отец Илия Тонков от Тутракан и отец Михаил Михайлов от Шуменци. 

"Историята ни ръкоположи днес ние да бъдем тези, които да успокояваме болезнените рани нанесени преди сто години от онези, които управляваха Европа по това време и които временно разбиха приятелство от стотици години на румънския и българския народ" - каза в словото си кметът на Кирнодж Иринел Роман. 

Пред обелиска, на който на български, румънски, немски и арабски, е написано "Чест и слава на тия, които са знаели да мрат геройски за техното Отечество" бяха поднесени венци и цветя.
Националните чествания на 100-годишнината от Тутраканската епопея ще се проведат на 4 септември т.г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар