четвъртък, 21 юли 2016 г.

Руско трио поведе хорото на международната културна програма в Силистра и Тутракан

В салона на община Силистра с любезното съдействие на кмета на общината д-р Юлиян Найденов бе проведен концерт на Трио "Разгуляй" от Русия. Проявата е част от програма, осигурена от Национално движение "Русофили", чиято областна структура в Силистра бе наскоро учредена със съпредседатели Георги Вълев и Нина Димитрова.

Имената на изпълнителитe: лауреатите на международни певчески конкурси Татяна Баланчук, Иля Баланчук и Екатерина Лимарова, представители на Академичен хор от град Екатеринбург. Силистра е 16-ият град в България, където тримата гости солисти изнасят своя репертоар, в който има и три песни, свързани с нашата страна: "Альоша", "Я, кажи ми, облаче ле, бяло" и "Пътнико свиден".

Представители на Център за музика и изкуства "Мегатон" с ръководители Миглена и Илия Илиеви предложиха на многобройната публика няколко руски песни, с които вече неведнъж са печелили награди в регионалния и националния етапи на фестивала "Пусть всегда будет солнце", чийто междинен областен кръг бе в Силистра в края на м. април т.г.

На финала на концерта - заслужени цветя от името на кмета на общината, от областния управител Стоян Бонев (заедно с индивидуални поздравителни адреси до изпълнителите на руски народни, патриотични и военни песни), от ОбС на БСП Силистра и от Руски клуб Силистра с председател Нина Георгиева. Осъществяването на визитата на Трио "Разгуляй" стана възможно още благодарение на съдействието на хотел "Бартимекс", на бизнесмена Александър Сабанов и на други местни спомоществователи.

Връзките на област Силистра с Русия са по няколко линии: областният град е побратимен с град Ржев (наскоро там гостува делегация от представители на Община и Общински съвет Силистра за пръв път от няколко години), а Тутракан е побратим на район от Санкт Петербург, подарил на общината преди време паметник на генералисимус Александър Суворов - един от основоположниците на имперското военно изкуство.

В областта има пет паметника, свързани с Русия, единият от които е сред най-знаковите у нас - Паметникът на летците край село Проф. Иширково. В Кайнарджа - добруджанското селище в Международната мрежа на мира, има два забележителни монумента - на руската императрица Екатерина Велика и на пълководеца генерал Пьотр Румянцев - и двамата с пряка връзка с Руско-турската война от 1774 г., когато в малкото добруджанско село е подписан известният Кючуккайнарджански мирен договор.

Силистра има отношение и към двама известни руснаци - Лев Николаевич Толстой – ярък представител на руската класическа литература, чийто паметник в Дунавски парк Силистра е първият по рода си в България - свидетелство за неговото пребиваване в Добруджа по време на Кримската война, както и на Юрий Венелин, също посещавал нашия град преди близо 200 години, на когото дължим научното изучаване на българския език от началото на 19 в. по поръчение на Руската академия на науките.


Международното присъствие на сцените в Крайдунавска Добруджа продължава и в последните дни на м. юли, благодарение на програмата "Огненият Дунав" в Тутракан. На 29 юли от 18 ч. на площад "Свобода" в Силистра със свои изпълнения гостуват фолклорни ансамбли от Латинска Америка - от Чили и Колумбия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар