петък, 8 юли 2016 г.

Учител колоездач от Силистра потегли към Гърция и Македония в чест на...Васил Левски

От паметника на Васил Левски в Силистра силистренският учител по биология, велосипедист и общественик Христо Раев потегли на традиционния си от 2004 година насам велопоход по стъпките на великия българин и свързаните с него паметни места. Като член на общинската структура в Силистра на Общобългарския комитет „Васил Левски” Христо посвещава поредната си изява на 179-годишнината от рождението на Апостола.
Тази година той предприеме ново и по-дълго предизвикателството, така почти 2 седмици ще пътува с велосипеда си през Гърция и Македония, но първо до София с влак. Една от целите на неговото пътешествие е да почете бюст паметника на Левски пред Българското генерално консулство в Солун и барелефа на Апостола пред Българския културен център на посолството ни в столицата на Македония Скопие.
В предишни 3 години силистренецът предприе подобни инициативи до Румъния – от Силистра през Еникьой, Букурещ и Турну Мъгуреле, и обратно. Това са градове, свързани с живота и дейността на Васил Левски. Раев е въртял с дни педали до Карлово, за да участва в Народния събор и празничните прояви в родния град на Левски, а миналата година посети с велосипеда си Къкринското ханче. А началото му е в продължение на години мини преходи от Силистра до алфатарското село Васил Левски.

Само журналисти изпратиха Раев в новия му стремеж да покаже любознателност, мъжество и патриотизъм едновременно. За изпроводяк - шепа кайсии от Проф. Иширково и лимони, за да му дават сила и кураж в предстоящите 1 500 км. "Заделил съм от спестявания 300 лева, надявам се да ми стигнат; спонсори нямам, но имаше обещания„ В предишни години по пътя са ми помагали различни хора, дори и с храна. 

Дано нямам проблеми с колелото, имам резервни вътрешни гуми", сподели преди да положи цветя пред паметника на Левски добруджанецът, когото очакваме да се върне с нови впечатления, които да разкаже. Защото със сигурност ще ги запише в дневника си, но засега няма намерение да ги издава. Защото...нямал време, въпреки че е измислил и заглавието. 

...А уж "Времето е в нас и ние сме във времето", както е казал Апостолът на Свободата, независимо от контекста на  неговите думи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар