понеделник, 18 юли 2016 г.

Оперната прима Стефка Евстатиева официално обяви подкрепата си за Гражданската инициатива „Дунав мост Силистра - Кълъраш“


Знаковата за българската музикална култура личност оперна прима Стефка Евстатиева, чийто ранни детски години са свързани със Силистра, стана вторият известен български интелектуалец, поставил подписа си в подкрепа на реализацията на проекта „Дунав мост Силистра – Кълъраш“. 

На среща, инициирана от съпредседателите  на неформалната група „Дунав мост Силистра – Кълъраш“ - Цветана Цанова и Веселин Андреев, и в присъствието на приятели на оперната прима и членове на групата, гостенката постави подписа и името си под номер две в подписката „Сто български бележити личности в подкрепа на Дунав мост Силистра – Кълъраш“. Под номер едно в подписката е известният географ и пътешественик професор д-р Румен Пенин, който наскоро бе гост с изложба в ХГ Силистра.

Идеята на подписката е проектът за строителство на трети мост над река Дунав при Силистра да получи подкрепата на едни от най-известните българи, прославили родината ни и зад граница, давайки публичност на своите възгледи и добри намерения в полза на реализацията на Проекта.

По време на състоялата се с домакинството на хотелски комплекс „Дръстър“ среща именитата певица Стефка Евстатиева сподели надеждите и желанието си да види в близко бъдеще Силистра още по-красива и заела подобаващо място на картата на България: „Искам да подкрепям добри  каузи и да виждам една по-красива, по–променена, по-посетена Силистра!“, 

Като пример за друга добра кауза, зад която тя би застанала, Стефка Евстатиева посочи запазването на чинарите по улица „Симеон Велики“в града.  „В Силистра добрите неща стават бавно, но все пак се случват“, сподели по време на срещата  съпредседателят на на неформалната група „Дунав мост Силистра - Кълъраш“ Цветана Цанова, припомняйки, че това не е първата кауза, зад която застава оперната прима. 

С нейно и на други видни българи е доведена до успешен финал близо 12-годишната битка за отделянето на Доростолската епархия, а така също и идеята за изграждането на храм „Свети Георги“ в Силистра, чието изграждане предстои по проект, утвърден в първоначален вариант преди 20 години. До дни се очаква да бъде одобрен подробен устройствен план на терена  за строителство, след което ще започнат и проектански дейности.


Своята подкрепа и  инициативност по отношение на реализацията на моста при Силистра обяви и силистренецът Стефан Стефанов, понастоящем консултант в София по проблемите на екологията, който също бе гост на срещата, и според който усилията в тази инициатива трябва да са общи както на гражданите, така на бизнеса и на управляващите, за да бъде доведен проектът до успешен финал.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар