четвъртък, 7 юли 2016 г.

Още веднъж за дунавския джулай


WWW.bobbyangel.net

Изминаха цели 12 месеца в очакване на новото ми рок пътуване, толкова жадувано, че може да бъде описано като една малка Коледа за мен. Този път не беше заради фенщина, просто имах нужда да избягам от рутината, която ме убива бавно. И го направих! Помолих шефа ми да задраска три работни дни от календара, и поех по “изгубената магистрала”, както пееше Бон Джоуви.
Първата предначертана дестинация – Джулая в Тутракан. Tази година той имаше по-особено значение, а именно преместването му от Камен бряг в крайдунавския град. По традиция съм на автостоп, нали непредсказуемостта е в основата на доброто приключение, но още преди да изляза на пътя телефонът ми позвъня, а отсреща бе Иван Неделчев – един от организаторите на събитието и движеща сила на няколко железни силистренски групи. Той предложи да пътувам заедно с неговия екип, но при условие, че стигна до буса за десет минути. Те чакаха на паметника на 31-ви полк в Силистра, който е на два километра от апартамента ми. За броени секунди облякох първите дънки и риза които видях, сложих най-необходимото в мешката, и оставяйки жилището си в окаяна мизерия побягнах към уреченото място. Чувствах безтегловност и неуморима сила, а спирането на цигарите ми даде допълнителен start power. Качих се и потеглихме – аз, Иван, чаровната му съпруга Галя и шофьора – местен журналист и ежегоден Джулай ентусиаст. О, за малко да забравя и компанията на домашния любимец Бъкс, едно куче с непримирим характер.

Yeah!
На брега на Дунав в Тутракан предиобедната жега вече изпиваше силите на работниците и озвучителите подготвящи сцената. След като свалихме техниката от буса се отдадохме на отпочиващи часове под шатрите с охлаждащи напитки. Само Иван търчеше насам-натам, вживян както винаги в работата по доброто представяне. Първият саундчек, този на БТР, започна в 15 часа. Малко по-късно се появиха Цонко Цонев, Васко Кръпката, местната група Blood Sugar и още няколко банди. Сменях събеседници на сладка раздумка докато ме заболя задника от твърдите пейки, след което макар роден с два леви крака реших да поиграя на хек с Шугарите.

Всяка година сме “закърпени”
В късния следобед Цонко направи премиера на книгата си “Кметълски истории” и ми подари нейно копие с автограф. Шатрата на бившия каварненски кмет изобилстваше от изключителни забележителности – китарата на Глен Хюз, златната плоча на Deep Purple от албума Burn, DVD-то на Manowar от Каварна и много други. Но очите му бяха видимо посърнали, а лицето “изпито” и тъжно. Болката от политическото мачкане в родния му град е оставило незаличими белези в него.

А къде другаде по света имат Кметъл?

Безценната колекция на Цонко
Срещите с познати лица приповдигаха настроението ми все повече и повече. Музиканти, журналисти, фотографи, фенове, там всички се чувстваме като едно семейство. След като цял ден се опитвах да се свържа с една приятелка от Тутракан, най-сетне я срещнах в тълпата до една сергия. Казва се Детелина, с нея се запознахме на първия Джулай в града през 2014-та. Много яка мацка, с която ту подскачахме пред сцената, ту лафехме седнали на оградата не далеч зад нея. По някое време вечерта пристигна и брат’чеда Илия, той пък се разби на трибют бандата на Metallica.

Джулай – Connecting People

Брат’чеда не признава нищо освен Металицъ
ГРУПИТЕ ОТ ДЖУЛАЙ МОРНИНГ 2016:
The Roost
Inside Line
Санеца
Ignore the Hate
ПББ и Васко Кръпката
Elevate
Торнадо
Bloodrush
Bad City
Blood Sugar
Sanitarium Escape /Metallica Tribute Band/
John Lawton и БТР

The Roost /Кокошкарника/ – три пиленца и едно малко петле

Бира и блус от Подуене
Слънцето изгря над реката точно в 5:34 по традиция под звуците на легендарната песен на Uriah Heep. Над 5000 души посрещнахме първите юлски лъчи като едно цяло. Това са мигове, които не могат да бъдат описани с думи, те трябва да се почувстват и преживеят. Всички бяхме там заради нашия Кметъл.

“There I was on a July morning…”

Ааа, ето го и него
След първата от предстояща поредица безсънни нощи, малко преди обяд с брат’чета си хванахме такси обратно към Силистра. Те първа следваше Kavarna Rock Fest 2016… /TO BE CONTINUED/

Няма коментари:

Публикуване на коментар