петък, 15 юли 2016 г.

Ритуал "Последен сноп" при жътвата в Грънчарово и Гарван

Назаем от  
http://paragraf44.com/

В три, от седемте общини на област Силистра- Силистра , Тутракан и Главиница, жътвата на пшеницата приключи. Очаква се до началото на следващата седмицата жътвената кампания да бъде финализирана и в останалите четири общини на областта. До момнта са прибрани над 220 хиляди тона пшеница, при среден добив за областта 561 кг/дка., което е с 20 кг повече от миналогодишния добив- 543 кг/дка., съобщиха от областната земеделска дирекция.

В тазгодишната кампания са прибрани и над 23 хиляди тона ечемик от реколтираните над 45 хиляди декара площи, при среден добив 516 кг/дка. Над 1600 тона е производството от тритикале, при засети общо 1 900 декара, в три общини-Тутракан , Дулово и Кайнарджа.

Ръст бележат и добивите тази година от маслодайна рапица. От реколтираните над 86 хиляди декара, са прибрани и над 30 хиляди тона от тази култура при среден добив 352кг/дка.
Читалище Христо БотевСамодейките от с. Грънчарово закриха жътвата. Благодарим на фирма "Бревис" за поканата.
В допълнение от село Гарван-обл. Силистраритуал  "Последен сноп" и в землището на селото в рамките на ЗК "16-и декември" - председател Иван Добрев.



Няма коментари:

Публикуване на коментар