вторник, 22 декември 2015 г.

Награда за хореографа Симеон Симеонов от Силистра

Преди дни известният хореограф от Силистра Симеон Симеонов получи награда за "Постановка за 2015 г." заради творбата си „Добруджанска сватба”, което се

случи на годишните фолклорни награди „Гюрга Пенджурова 2015”. Тези фолклорни награди се присъждат за втора поредна година. „Благодаря на организаторите и обществеността на Силистра за признанието”, каза Симеон Симеонов. 

Роден съм на 02.09.1943 год. в с. Медовене Разградска област. Родителите ми са починали. Имам сестра, която живее в гр. Кубрат. Образование до X клас – получих в гр. Кубрат. След това завърших „Държавно хореографско училище” в София.

В казармата в гр. Разград направих първите стъпки в практическото ръководство на самодеен танцов състав. След това в продължение на 4 години ръководих танцовия състав на ансамбъл „Мизия” – гр. Търговище, с който спечелихме златни медали на провеждащите се републикански фестивали и завоювахме значителни успехи. 

Продължих с квалификацията си чрез национални курсове и семинари, но най-голямата ми квалификация бе практиката и самоусъвършенствуване чрез упорит труд.

От септември 1972 год. преминах на работа в гр. Силистра – като методист по танцова самодейност към тогавашния Окръжен народен съвет и тогава основах танцовия състав „Добруджа”. Тридесет и шест години го ръководих без прекъсване. Репертоарът бе около 40 танца в трите формации на ансамбъла. Работеше се целогодишно без прекъсване.

Годишно се изнасяха около 55-60 концерта и участия в страната и чужбина. Бяха застъпени всички етнографски области на България, включително ориенталски, цигански и др. Особено внимание бе отделено и на камерните танци. Често пъти една от формациите е на единия край на Европа, а по същото време на друг международен фолклорен фестивал в друга държава е другата формация. 

Приемствеността между формациите бе задължителна. Международната дейност е много активна. Ансамбълът е много популярен в Германия, Франция, Италия, Холандия, Белгия, Англия, Египет, Израел, Сирия, Куба, Пуерто рико, двумесечно турне в САЩ и др.
В много от държавите е гастролирал по няколко пъти. Богатата колекция от награди и отличия се съхранява в регионална библиотека „Партений Павлович” гр. Силистра. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар