сряда, 2 декември 2015 г.

Ветераните от войните в област Силистра проведоха своя конференция

В една от залите на регионалната библиотека в Силистра бе проведена годишна отчетно-изборна конференция на областната организация на Съюза на ветераните от войните, на която до преди половин година председател бе ветеранът от войните д-р Тодор Дюлгеров, който почина наскоро след като чества своята 90-ата годишнина.
 
Конференцията избра Стоян Колев от град Дулово за областен председател, който досега бе изпълняващ длъжността, а учителят пенсионер Димитър Плугаров – начело на Контролната комисия.
 
Участниците в конференцията бяха уважени с поздравителен адрес от областния управител Стоян Бонев, в който се казва: „Уважаеми ветерани, днес Вие провеждате поредния си форум, за да отчетете най-важните организационни моменти, в които сте вложили цялата си душа и завидната си отговорност.
 
Поздравявам Ви с устойчивостта, която проявявате в рамките на една обществена структура, наследила от миналото патриотизма и уважението към предците. Пожелавам Ви и занапред да имате куража, силите и желанието да реализирате на дело събития, които да стават достояние на широката общественост. Желая Ви здраве и добри дни в години, когато за съжаление светът отново говори за война.“
 
Поздрава на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов представи зам. кметът Денка Михайлова, а в работата на конференцията участие взе и подполк. Ивайло Александров, началник на областния военен отдел в Силистра, който също приветства ветераните. Музикален поздрав към конференцията поднесе Групата за патриотични песни от град Дулово.
 
Всички те изгледаха едночасов филм за Втората световна война, изработен като част от националната програма за честване на 70-ата година от победата над хитлеро-фашизма, по повод която генерали, офицери, областни председатели и представители на властовите институции получиха юбилейни медали.
 
Отчетен бе фактът, че представителна група, вкл. от Областна администрация Силистра и от генералното консулство в Русе на Руската федерация, в навечерието на 9 май за Деня на Победата поднесе венци и цветя на пет паметника в Силистра, Дулово, Межден и село Проф. Иширково, свързани с Русия. 
 
Петима ветерани от Силистра, Дулово и Сокол получиха руски медали, вкл. и по повод тържеството, проведено в Силистра. През двете отчетни години заедно с румънски ветерани са проведени няколко форума и размяна на участия във възпоменания и тържества.
 
Отчетният доклад, представен на форума, обхваща периода 1 януари 2013 г. – декември 2015 г. През това време са изготвени списъците на ветераните (общо 48 към 1 януари т.г. в цялата област), както и техни потомци. За отбелязване – в област Силистра Съюзът има дружества в областния град, както още в Главиница, Дулово и Ситово.
 
Към 1 септември в организацията на областно ниво членуват близо 200 души, сред които ветерани, потомци и съмишленици. Споделено бе, че през 2012 г. е създаден Инициативен комитет за изграждане на мемориална стена на славата като част от комплекса на паметника „31 полк“ в Силистра. Както е известно, проектът е готов и одобрен, но се чака моментът да бъдат събрани средствата за реализация на идеята. 
 
Отчетено бе като дейност честването на 110-ата година от създаването на 31 полк, както и годишнината от Дравската епопея. На участниците бе разяснено, че в проведено през настоящата година заседание на Областната комисия по военните паметници, председателствана от областния управител Стоян Бонев, е утвърдена картотека на военните паметници в област Силистра, както и предложението за изграждане на нов военен паметник в село Белица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар