понеделник, 7 декември 2015 г.

Североизточна премиера на документалния филм "Пътят на буквите"

В края на миналата седмица в картинната галерия на Двора на кирилицата в старопрестолния град Плиска се проведе извънстоличното представяне след премиерата на 4 ноември в София на най-новия български документален филм, наречен „Пътят на буквите”, и посветен на Кирил и Методий.
 
Той е създаден от сценаристите Десислава Найденова и Ралица Димитрова, от режисьора Ралица Димитрова и от Пламен Герасимов – оператор и продуцент. Филмът е сниман в 10 държави със  стремежа да бъде показано делото на светите братя през възможно най-разнообразни гледни точки.
 
Представянето бе под патронажа на областния управител на Шумен Донка Иванова и в него взеха участие представители на държавната власт в областите Търговище, Добрич и Силистра.
 
Областният управител Стоян Бонев връчи поздравителни адреси на авторите на филма с пожелание да бъде успешна реализацията на документалната лента пред ученическа и друга аудитории при предстоящите покази в страната.
 
Както и на кмета на община Каспичан Милена Недева, и на домакина на събитието Карен Алексанян – идеен създател и осъществител на уникалния музей на буквите.  
 
В дискусията след премиерата се включиха известният археолог проф. Николай Овчаров, който е съветник на министъра на културата, работил 30 години в района, както и представители на научните среди, на Асоциацията на българите в чужбина, кметове на общини като Велики Преслав, Смядово, Плиска, актьорът Любен Чаталов и др.
 
Участниците в събитието посетиха и Голямата базилика, където от няколко месеца вървят дейности по развитието на обекта като туристическа атракция.
 
Областният управител на Силистра се срещна и с Елка Няголова – председател на Славянска литературна и артистична академия – Варна, с която бяха обсъдени възможностите за общуване в регионите от Североизточна България с цел насищането им с повече културни изяви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар